IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кешът на щатските компании нараства с 26% за година

Паричните еквиваленти съставляват 7% от всички активи на фирмите – най-високото ниво от 1963 г.

12:53 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кешът на щатските компании нараства с 26% за година

Американските компании разполагат с повече кеш откогато и да било, подчертавайки нестихващите притеснения относно стабилността на финансовите пазари и устойчивостта на икономическото възстановяване, съобщава Wall Street Journal.

Федералният резерв (щатската централна банка) обяви вчера, че в края на март кешът на нефинансовите компании е достигнал 1,84 трлн. долара, ръст от 26% на годишна база – най-големият от 1952 г. насам. Парите в брой и техните еквиваленти са съставлявали 7% от всички активи на фирмите – най-високото ниво от 1963.

Макар че възстановеното доверие в пазарите на корпоративни облигации позволи на големите компании да наберат рекордни суми, много от тях все още се колебаят да инвестират поради съмнения в устойчивостта на икономическото възстановяване.

Те са загрижени и за кешовата си наличност, в случай че европейската дългова криза доведе до ново пресъхване на кредитните пазари.

Нарастващите парични наличности може да представляват дългосрочна промяна в нагласите, причинена от най-дълбоката финансова криза от десетилетия.

В най-лошите дни на 2008 дори големи компании бяха на ръба на ликвидна криза. Под въпрос бяха плащанията за заплати и поддържането на запасите.

Трупането на кеш обаче си има цена за компаниите, която те не биха били склонни да плащат продължително време.

В крайна сметка те ще се принудят да намалят наличните си средства, които не носят почти никаква лихва, и така затрудняват постигането на очакваната от акционерите им възвръщаемост.

Ако не започнат да набират персонал и да инвестират, фирмите ще трябва да върнат тези средства на акционерите си под формата на дивиденти или обратни изкупувания.

Проучване на икономиста Джон Греъм от Duke Fuqua School of Business съвместно със CFO Magazine показва, че компаниите очакват увеличение на капиталовите разходи с 9% през следващата година, спрямо декемврийските нагласи за ръст от само 1,5%.

Фирмите също така предвиждат 0,7% увеличение на персонала, спрямо прогноза за спад от 1,4% преди шест месеца.

Готовността на компаниите да инвестират свободния си кеш ще бъде определящ фактор за икономическото възстановяване, в момент когато част от потребителите все още се опитват да заздравят финансите си, а други се нуждаят от работни места за да обезпечат разходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още