IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местенето на банките заради Brexit може да създаде жилищен проблем на Франкфурт

Заради бързия ръст на населението жилищата в града не достигат

12:59 | 04.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франкфурт печели битката в привличането на компании от Лондон, които бягат заради Brexit. Това обаче може да има своята цена за местните жители, които и без това се сблъскват с нарастващи жилищни наеми, пише Bloomberg.

Строителните компании се борят да се справят с нарастващото население във Франкфурт от 2006 г. насам. Това доведе до ръст на наемите с 50 на сто, показват данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc.

Търсенето на жилища, свързано с Brexit, може да доведе до ръст на офертните цени на жилищата под наем с още 3%, изчислява компанията. Това се основава на схващането, че 8 хил. души ще се преместят в града за една година и ще търсят жилища под наем, вместо да купуват.

"Нивото на незаетост е практически нулево и в същото време има огромно увеличение на населението", коментира Стефан Митропулос, анализатор недвижими имоти в Landesbank Hessen-Thueringen Girozentrale във Франкфурт. Той също смята, че Brexit ще окаже допълнителна подкрепа на ръста на наемите.

Около 10 хил. души, заети в британската финансова индустрия, могат да се преместят в Германия след излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), изчислява лобистката група Frankfurt Main Finance. Населението на града нараства вече с по 15 хил. души годишно, което превишава предлагането на нови домове.

През последните пет години е построен само по един апартамент за всеки трима нови жители на Франкфурт, показват данни на JLL. Градът се нуждае от 6 хил. нови жилища всяка година.

След решението на Великобритания да напусне ЕС Morgan Stanley, Citigroup, Standard Chartered и Nomura Holdings избраха Франкфурт за свое ново седалище в съюза. Goldman Sachs Group и UBS Group в момента оценяват възможностите също да се пренесат в града.

Едностайните и двустайни жилища с площ до 70 кв.м вероятно ще се окажат най-популярни сред професионалистите, които ще се преместят в града, показват резултатите от проучване. Много от банкерите не смятат да местят семействата си и планират да живеят в града само през седмицата.

Франкфуртската компания City-Residence GmbH, която отдава под наем обслужвани апартаменти в града, е получила 15% повече запитвания през тази година, допълва агенцията. Повечето от тях са жилища, които ще се отдават за месеци или за няколко години.

Ако не успеят да намерят дом в самия Франкфурт, банкерите винаги могат да потърсят и в някой от градчетата северно от финансовата столица на Германия. Повечето хора, които досега са работили в Лондон, така или иначе са свикнали да пътуват от предградията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още