IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поради ликвидна криза И Ар Джи Капитал 3 ще намалява номинал и увеличава капитал

Тъй като акциите на АДСИЦ-а са с номинал 10 лв./бр., което възпрепятства увеличение на капитала при емисионна цена от 3,35 лв., номиналът им ще бъде намален до 1 лв.

15:35 | 17.08.11 г. 1
Поради ликвидна криза И Ар Джи Капитал 3 ще намалява номинал и увеличава капитал

Съветът на директорите на И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ свиква общо събрание на акционерите за 26 септември 2011 г., на което ще се гласува за намаление на номиналната стойност на акциите от текущите 10 лв. на 1 лв., показват материалите, публикувани чрез Бюлетин Investor.bg.

В момента дружеството има издадени 2,1 млн. акции при основен капитал от 21 млн. лв. След промяната основният капитал ще стане 2,1 млн. лв., а разликата до 21 млн. лв. ще бъде отнесена във фонд Резервен.

Друго предложение към акционерите включва увеличение на капитала на дружеството с 4,2 млн. нови акции при емисионна цена от 3,35 лв./бр.

Според нормативната уредба увеличението на капитала не може да е на емисионна цена под номиналната стойност на акция, и това е причината за намалението на номиналната стойност, предложено от И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ.

Увеличението на капитала се налага от факта, че на 12 март 2012 г. падежира облигационна емисия на дружеството за общо 6 514 000 евро, а поради неликвидността на пазара на незастроени парцели, то не може да си осигури средства за погасяването на дълга.

Преди кризата на пазара на имоти, дружеството придобива два урегулирани поземлени имота в гр. София с обща площ от приблизително 130 дка, единият от които с лице от около 400 метра на Околовръстен път в София, като и двата имота са в местността "Голямата локва" край Челопечене и се наричат Проект София Ринг.

Въпреки усилията на ръководството, гореописаните имоти, както и някои от другите имоти, собственост на дружеството да бъдат продадени, това не се случи поради изключително слабата ликвидност на пазара на недвижими имоти след началото на кризата и най-вече на пазара на незастроени парцели, се казва в материалите към поканата за общото събрание.

Съветът на директорите на И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ счита, че вероятността да бъдат продадени някои от имотите на дружеството преди падежа на облигационния заем на 12 март 2012 г. е минимална.

Другият проект на АДСИЦ-а е Загора, където наематели са Аико мулти Консепт ЕООД и Моббо ЕООД. В момента проект Загора носи по 277 хил. евро приходи от наем на тримесечие, а разходите за лихви по облигационната емисия са 330 хил. евро на тримесечие. Благодарение на наличните към 30 юни 2011 г. 780 хил. лв., дружеството ще има ликвидност до март 2012 г.

Поради очакваните ликвидни проблеми, Съветът на директорите предлага увеличение на капитала в размер на приблизително 14 млн. лв. или 7 млн. евро, като предложението е за издаване на 4,2 млн. нови акции с емисионна стойност от 3,35 лв. за брой.

И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ имаше предварителен договор за продажбата на Проект Загора за 11 млн. евро без ДДС, но тази сделка се провали.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поевтиняват с 48% до 3,30 лв. за акция и 6,93 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

И Ар Джи Капитал-3 АДСИЦ(ERG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
По-скоро ще бъде внесена във фонд "ОТКРАДНАТ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още