IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Според икономиста Георги Ангелов безусловният базов доход има почва само в богатите държави

18:58 | 26.01.14 г. 80
Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Безусловният базов доход има почва само в страни като Кувейт, Норвегия и в най-богатите държави, заяви в ефира на Bulgaria On Air Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество”.

По думите му богатството на едно общество се определя от това дали то има реален производствен капацитет.

Предприемачът и политик Тони Баждаров, който защитава тезата, че безусловният базов доход може да има успех у нас, коментира, че човек може да живее достойно нетно с 1000 лева на месец, Той твърди, че финансирането на безусловния базов доход не бива да е за сметка на бизнеса и подчертава, че това е социален дивидент, а не работна заплата.

Баждаров вижда проблема в платежоспособното търсене в България. По думите му над 70% от хората у нас са неплатежоспособни и техният броя расте, защото страната има сбъркана парична политика.

Той настоява за реформа на цялата данъчна система - не трябва да има никакви данъци освен ДДС, акцизи и символичен имуществен данък. Според него ставката за ДДС трябва да е 400% върху облагаемата основа.

Ангелов обаче защитава тезата, че това, което има реално значение, е парите да бъдат стабилни. По думите му никоя социална държава не може да се справи с 400% ДДС. Без производствен капацитет, увеличаването на данъците би довело до по-голямо увеличаване на бедността, категоричен е той

Според Димитър Вучев, редактор в Investor.bg, единствено решение на въпроса за свиването на пропастта между бедни и богати е създаването на условия бедните да настигнат богатите, а не богатите да бъдат “наказани” и богатството им да бъде разпределено “справедливо”. По думите му темата за неравенството е била един от акцентите на Световния икономически форум в Давос. Вучев не вижда в безусловния базов доход реално решение на проблема и твърди, че никой няма изгода бедните да продължат да бъдат изоставащи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
По повод #33 - има вероятност за време в което и да искат много хора няма да могат да намерят заетост /описани са причините, основна технологичен напредък с ниска себестойност на продуктите и малка необходимост от хора/.А data посочва още един от аспектите. И вярно, това се прави отдавна, по процеса се засилва, и ясно личи стремежа да се "диференцират" отделни "райони"/прим. в рамките на ЕС/ с контролирана миграция и "районен ББД". В тях ще има и посочените от теб народности ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
"...ниско платените професии се заемат изцяло от чужденци"-То това се прави много отдавна и не само за нископлатените професии.Само дето българският ББД не знам кои чужденци ще задържи тук освен молдовците и няколко изпаднали македонци. Всички останали икономически имигранти гледат с надежда към ББД на по-богати страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 10 години
а по темата - все още е рано за ББД но в западна европа са доста близо до подобен модел - резултата е че ниско платените професии се заемат изцяло от чужденци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
По скоро колегата SSIW е прав . За сега индустриите на забавлението успяват да тушират безработицата , какво ще стане обаче с навлизането на последните технологии в роботиката и особено на 3D принтирането никой не би се наел да предвиди .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да, ББД е алтернатива на заетостта (в икономически, "пазарен" смисъл), като начин за физическо оцеляване. Към момента, физическото оцеляване се предвижда (теоретично) да става или от натрупани/наследени активи или от заетост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Не е добре все повече хора да се развличат с толкова много забавления вместо да се напънат да работят, да произвеждат или да правят неща, от които да имат полза собствените им деца.Щом стане въпрос за тези неща обичам да цитирам една мисъл на Уорън Бъфет: Днес някой седи на сянка защото някой преди 40-50 години е посадил правилното дърво.Та така и за безработните. Защо им се предлага живот на социални услуги вместо да се стимулират да правят нещо реално за себе си и децата си? Това е погрешно и за самите безработни, и за техните наследници и за обществото, в което живеят.Ама акъл и ценностна система трябва за да то дойдат на ум подобни съждения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Това е така, по принцип. Но отделен е въпроса доколко изобщо може да се говори вече за "пазарни" принципи. ББД изобщо не цели заетост а справяне на със социални проблеми при липса на такава. Просто потребление. Имаше и една статия за условното разделение на Север и Юг, това по отношение - производство - услуги и технологии - заетост, също има значение. Изобщо проблема е многопластов, но щом както казах вече се прокрадва такава идея, значи че няма очаквания за "добри" перспективи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Абсолютно съм съгласен. И въпреки появилите се нови пазарни ниши, с такъв голям потенциал за създаване на заетост и обезпечаване на стабилност и ръст в икономиката (защото услугите, като цяло "задържат" повече пари в оборот , в сравнение с производствата, до колкото при услугите, дела на трудовото възнаграждение е относително по-висок в крайната цена на "продукта", а именно полученото трудово възнаграждение директно отива в ново потребление), та въпреки тези позитивни обстоятелства, проблема със заетостта изниква отново и отново. До колкото заетостта е пряко свързана с оцеляването на индивида, устойчиво решение на проблема тр. да се търси. Аз съм леко скептик, че чисто пазарните механизми могат да предложат такова решение (ако са в състояние, вероятно вече щяхме да видим такива признаци) ... ще поживеем ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 10 години
п.п. Индустриите на свободното време се радват на доста голям успех - туризъм , производство на алкохол , производство на телевизори и електронни конзоли за забавление , производство на филми , секс индустрията и т.н. който до преди 100 г. са били достъпни само за богатите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
По скоро свободното време роди една цяла индустрия - индустрията на забавлението която пое голяма част от безработните .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още