IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Според икономиста Георги Ангелов безусловният базов доход има почва само в богатите държави

18:58 | 26.01.14 г. 80
Може ли безусловният базов доход да пребори бедността?

Безусловният базов доход има почва само в страни като Кувейт, Норвегия и в най-богатите държави, заяви в ефира на Bulgaria On Air Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество”.

По думите му богатството на едно общество се определя от това дали то има реален производствен капацитет.

Предприемачът и политик Тони Баждаров, който защитава тезата, че безусловният базов доход може да има успех у нас, коментира, че човек може да живее достойно нетно с 1000 лева на месец, Той твърди, че финансирането на безусловния базов доход не бива да е за сметка на бизнеса и подчертава, че това е социален дивидент, а не работна заплата.

Баждаров вижда проблема в платежоспособното търсене в България. По думите му над 70% от хората у нас са неплатежоспособни и техният броя расте, защото страната има сбъркана парична политика.

Той настоява за реформа на цялата данъчна система - не трябва да има никакви данъци освен ДДС, акцизи и символичен имуществен данък. Според него ставката за ДДС трябва да е 400% върху облагаемата основа.

Ангелов обаче защитава тезата, че това, което има реално значение, е парите да бъдат стабилни. По думите му никоя социална държава не може да се справи с 400% ДДС. Без производствен капацитет, увеличаването на данъците би довело до по-голямо увеличаване на бедността, категоричен е той

Според Димитър Вучев, редактор в Investor.bg, единствено решение на въпроса за свиването на пропастта между бедни и богати е създаването на условия бедните да настигнат богатите, а не богатите да бъдат “наказани” и богатството им да бъде разпределено “справедливо”. По думите му темата за неравенството е била един от акцентите на Световния икономически форум в Давос. Вучев не вижда в безусловния базов доход реално решение на проблема и твърди, че никой няма изгода бедните да продължат да бъдат изоставащи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Защо да трябва ББД да е 400 евро за държава чийто бюджет не може да си го позволи, може да бъде и 100лв"Малко встрани от темата. Нека не се заблуждаваме относно това което може да си позволи държавата ни! Много повече е от колкото масите си мислят. Много повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 1
бай Промо
преди 10 години
Ясно е, че ББД не може да пребори нито бедността нито неграмотността. ББД освен да създава още по-големи противоречия в обществото нищо друго не може да направи. Идеята, обаче за ББД не е да се бори с бедност. Целият проблем идва от банките-*** и тяхната система за изи-мейкъринг -Съвременната механика на парите, парите като дълг и други умопомрачителни 'свежи идеи за инвестиране'. И какво стана: 0.1% от населението събраха 99.9% от парите на хората и се чудат сега какво да правят ... защото системата не работи както вече се видя. Идеята за алчност без граници затлачи и пазара и икономиката и за да тръгнат нещата хората трябва да се сдобият с някаква покупателна способност ... по някакъв начин.Проблемът е, че банките не могат да спрат да злоупотребяват със системата. ББД се опитва всъщност да върне това, което е неправомерно заграбено със разни схеми за псевдо-финансиране.Ако някой изобщо търси някаква справедливост - да вдигат доходите докато не зацепи икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не знам какви глупости си чел или сам си измислил, но срока на изпълнение на поръчката е един от основните конкурентни фактори. А с половин заплата как ще харчиш повече в двойно повечето си време? Никаква ама абсолютно никаква логика няма в 4-часовото работно време, ОСВЕН ако не си я закъсал толкова, че да не можеш да запълниш 8 часа разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
Не мога да рАзбера закъде си се разбързал толкоз?! :)))) А на въпроса "тоз човек какво ще прави през останалото време от денонощието?" отговорих - ще ходи по-често на кино, на театър, ще спортува, ще учи... Що се отнася до ***, аз имах двама *** съученици в техникума и изобщо не съм останал с впечатление да са по-мързеливи. Може би имат по-малка търпимост към това да бъдат експлоатирани и затова предпочитат да бъдат бедни, но свободни (както е в арабската (май) поговорка - "По-добре гладен отколкото изморен"). И ако системата е такава, че да не изглежда въпиющо крадлива или непрозрачна (като сега), то аз си мисля, че нищо чудно и *** хора да се хванат на работа (не че и сега някои не работят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Като са завършвали бавно това аргумент ли е да се вършат още 2-пъти по бавно?! Затова ти казах поне 4 дена, ами ако имаш няколко проекта (както се случва при мебелите)? Те и сега клиентите не обичат да чакат ами я им кажи двойно по-дълъг срок... А да питам, тоз човек какво ще прави през останалото време от денонощието? ще работи другаде за още 4 часа ли? Айде успех да накараш *** да работи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
народа е казал: "едно време носихме потури - имахме мъ*ури, сега носят дънки - имат трънки" . Това , ако не е "замисъл" и "контрол", здраве му кажи ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Да, първоначално само по-нискоквалифицираните работни места (които могат да се заемат и от по-тъмнокожи субекти) ще са на 4 часа, но след това и всички останали. А един проект (ако е сериозен) не може да се завърши нито за 8 нито за 18 часа, така че това не е аргумент. Вземи например преди, когато е нямало CAD, CAM, CASE... системи, а се е чертало на ръка и смятало с калкулатор, проектите са се завършвали още по-бавно. И какво?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Макар, че като гледам к`ви "способни" /сексуална насоченост, стерилност, брой деца/ "майки" и "татковци" следват...., популацията ще се "саморегулира". Тези проблеми/за някои/ също са резултат от търпеливо контролирани процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Исках да подскажа какъв тип компании, сектори и области "вълнуват" Google-то. Това е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ще имаш двама на по 1/4 заплата и бай *** на пълна соц. помощ. Файда йок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още