IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bridgewater влага 14 млрд. долара в къси позиции в европейски акции

Не е ясно дали позиционирането е чист залог на спад на акциите или част от по-широка стратегия за хеджиране

16:28 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рей Далио. Снимка: Bloomberg</p>

Рей Далио. Снимка: Bloomberg

Bridgewater Associates, най-големият хедж фонд в света, е направил залог за 14 млрд. долара, че цените на акциите на европейските компании ще продължат да намаляват с увеличаването на пандемията от коронавируса, предава Bloomberg.

Тук се включват залог от 1 милиард долара срещу германската софтуерна компания SAP SE и залог от 715 милиона долара срещу производителя на полупроводниково оборудване ASML Holding NV.

Позициите бяха недостатъчни, за да защитят основния хедж фонд на компанията от сериозни загуби. Pure Alpha Fund II на Bridgewater спадна с около 13 процента през този месец до 12 март, което представлява понижение от около 20 процента през тази година, тъй като фондът е залагал на грешни развития.

Този месец стойността на късите позиции на Bridgewater в Европа се повиши поради разпродажбите, предизвикани от опасенията, че разпространението на коронавируса може да хвърли глобалната икономика в рецесия. Цените на акциите паднаха по целия свят, като индексът Euro Stoxx 50 се понижи с повече от една трета тази година.

Не е ясно дали позиционирането е чист залог на спад на акциите или част от по-широка стратегия за хеджиране на компанията, която управлява около 160 милиарда долара. Късите продавачи продават взети назаем ценни книжа, за да ги изкупуват обратно на по-ниски цени и реализират разликата като печалба.

Според говорител на Bridgewater не бива да се правят изводи за цялостната стратегия на фонда от отделни позиции.

В понеделник основателят на фонда Рей Далио заяви в публикация в LinkedIn, че решението на Федералния резерв да намали лихвите до почти нула поставя пазарите в още по-несигурно положение.

"Когато дългосрочните лихвени проценти достигнат твърдия нулев процент, това означава, че почти всички класове активи се понижават, тъй като положителните ефекти от намаляващите лихвени проценти не съществуват", каза Далио.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още