IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да действа бързо, ако иска да настигне пазарите в САЩ и Азия

Глобалните инвеститори омаловажават потенциала на европейските стартъпи за приходи спрямо конкурентите им на други места

16:40 | 10.12.21 г.
<p>
	Борсата в Амстердам. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Борсата в Амстердам. Снимка: Bloomberg

Най-старият борсов пазар в света бележи гореща серия. Амстердам печели от катаклизмите, предизвикани от Brexit, задминавайки Лондон като най-натоварения фондов пазар в Европа, пише Financial Times.

Euronext Amsterdam печели и от правилата, които позволят проспекти на английски, достъп до повече ликвидност чрез шест други борси със същата собственост и отвореност към иновации, например средства за придобиване със специално предназначение. Тази година тя отбеляза нов рекорд в сумата, привлечена чрез първични публични предлагания. Биотехнологичната компания BenevolentAI планира да се листне там чрез най-голямото планирано сливане със Spac (дружество, създадено специално за целта) на континента, макар че е базирана в Лондон.

London Stock Exchange със сигурност отвръща на удара. Тя все още е домакин на значително повече IPO-та като брой, а Shell наскоро обяви планове да слезе от борсата в Амстердам и да премести данъчната си регистрация и всичките си акции само на пазара в Лондон.

На фона на цялата тази драма конкуренцията между Амстердам и Лондон до голяма степен пропуска смисъла на нещата. Истинският екшън все повече се мести на други места. Европа като цяло е оставена да диша прахта на пазарите в САЩ, Китай и Хонконг по отношение на търговията с акции, емитирането на корпоративни облигации и до голяма степен всеки друг показател, който има значение.

 

Американските пазари са регистрирали 954 IPO-та през 2021 г., докато на всички пазари в Европейския съюз и Великобритания общо е имало 389, сочат данни на Dealogic. Местно вписаните азиатско-тихоокеански и американски компании са увеличили значително дела си от общата глобална пазарна капитализация от 2006 г. насам, а делът на европейските компании (включително тези във Великобритания и Швейцария) се е свил от 30 до 17% от общата, посочва мозъчният тръст New Financial.

“Дългосрочните тенденции са доста страшни“, казва управляващият директор на тръста Уилям Райт. „Американските и азиатските пазари имат много по-оживена икономическа вътрешност“.

На Европа не ѝ липсват иновативни стартъпи. Но глобалните инвеститори исторически омаловажават техния потенциал за приходи спрямо конкурентите им на други места, тъй като икономиките на континента растат по-бавно, а националните граници затрудняват мащабното разрастване на компаниите.

Сега ЕС има шанс да промени наратива и не трябва да го изпуска. През първите девет месеца на тази година европейските стартъпи са привлекли 19% от глобалното финансиране с рисков капитал спрямо 13% през 2020 г. Европа изглежда привлекателна отчасти в сравнение с други пазари. Китай предприема репресии срещу чуждестранните инвестиции и технологичните групи, а много частни американски групи имат смайващи оценки.

Но развитията отразяват и все по-големия успех на ЕС и Великобритания в области като финтех и биотех. Огромна част от тазгодишния рисков капитал е била финансиране на последен етап, нараствайки над три пъти тази година до 60 млрд. долара. Това означава, че много от получателите скоро ще искат да станат публични.

Исторически погледнато, много от най-силните групи са били привлечени към американските борси от големия кръг инвеститори и по-активната търговия, особено сред инвеститорите на дребно. През последните пет години 60 европейски и британски компании са се листнали в САЩ, а само 16 са направили обратното, твърди Dealogic.

 

 

Британските политици се опитват да направят Великобритания по-привлекателна. Органът за контрол на финансовия сектор промени правилата си за Spac компаниите през август, а миналата седмица финализира мащабна ревизия на режима на вписване, която цели да привлече предприемачески компании. Основатели, които изберат да се листнат в премиум секцията на пазара, ще имат правото да държат акции с разширени права на глас и да предоставят само 10% от акциите за продажба спрямо 25% досега.

Размерът на ЕС му дава естествени предимства. Брюксел от години говори за истински трансграничен пазар на финансовите услуги, без да направи нищо по въпроса. Подобен съюз на капиталовите пазари ще улесни компаниите в привличането на пари у дома. Наскоро ЕС предложи създаването на бази данни на живо, известни като консолидирани касети, за да обедини смесицата от над 400 места за търговия. Ентусиазмът на новото германско правителство дава шанс за това. Нужни са обаче бързи действия и то не само по правилата за фондовия пазар.

„Европа трябва да даде възможност за по-бързо мащабиране на компании през границите. Тъй като хармонизирането на администрация, данъци, правила и регулации в 27-те страни членки отнемат време, може да се нуждаеш от обща основа или среда, където бързо растящите компании могат да се съгласят да отговарят на европейските стандарти и след това да навлязат във всички страни от ЕС наведнъж“, казва Ян Мишке от McKinsey Global Institute.

Ако Брюксел изпусне топката, победата на Амстердам над Лондон ще отиде на вятъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още