IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на растежа вече изглеждат почти евтино

Започват да се появяват възможности за покупки, твърди анализатор

10:56 | 17.05.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това е проста математика. И когато лихвените проценти се повишат или се очаква да се повишат, динамиката се обръща. Инвеститорите са готови да плащат по-малко за бъдещия оптимизъм, колкото и иновативен и вълнуващ да е той, и повече за печалбите сега.

Днес инфлацията е твърде висока и твърде упорита - индексът на потребителските цени в САЩ показа ръст от 8,3% през април на годишна база. И очевидно се очаква лихвите да се повишат.

Така че спадът в цените на акциите на големите компании всъщност не е оценка за вероятния успех на техния бизнес. Разбира се, има известна загриженост относно изпадането на растежа на печалбите в рецесия, което прави трудни категоричните оценки за каквото и да било.

Но като цяло малко хора са продали Moderna, защото смятат, че повишаването на лихвените проценти прави бизнеса й с ваксини по-малко добър, или Tesla, защото вече не вярват в компютрите на колела, или Ocado, защото вече не смятат, че автоматизацията на складовете е нещо страхотно.

Те продаваха, защото в свят на малко по-строга парична политика цените на акциите през януари бяха погрешни. Инвеститорите не са се обърнали толкова срещу растежа, колкото срещу цената му. Това е. Можете да обвинявате за всичките си загуби инфлацията, войната, локдауните в Китай или Федералния резерв на САЩ. Но също така знаете, че ако бяхме влезли в тази неприятна среда с по-евтини оценки, то щеше да е много по-малко вероятно да навлезем в мечи пазар.

Така че, ще се върнат ли цените до предишните си нива? Разбира се, че ще го направят, ако основните компании в крайна сметка покажат на пазара парите. Това, което може да не постигнат, са изключителните нива на P/E (коефициент цена/печалба), които достигнаха миналата година.

Печалбите сега са важни. Ако искате историческо сравнение, погледнете периода януари 1969 г. - юни 1970 г. Цените на акциите се бяха удвоиха през предходните две години. Това ги направи скъпи - индексът за всички акции в Обединеното кралство беше с историческо P/E от 23 пъти, срещу 13 пъти, когато започна бичият пазар.

След това трудовите отношения започнаха да се изострят, лихвените проценти се повишиха, като референтната доходност на ДЦК нарасна от 6% на над 9%, а британският финансов министър избра фискалната показност, като вдигна както корпоративните данъци, така и тези върху заетостта. Това звучи ли ви познато? Лондонският фондов пазар тогава падна с 36,6%. Депресираща работа.

Но има лъч на надежда. Последните няколко седмици направиха чудеса за оценките. Уилям Дининг от Waverton направи калкулациите. Миналата седмица той имаше глобални пазари на акции със средно форуърдно P/Е (цена / очаквана печалба – бел. прев.) от 15,2 пъти (може да е и по-ниско, когато четете това!)

Това е най-ниското ниво от мечия пазар в началото на 2020 г. (когато то беше 14,1 пъти). Според изчисленията на Дининг обаче САЩ са все още в горния край на историческия си 20-годишен диапазон на съотношението P/E.

Но ако извадим Америка, останалата част от света е под историческата си средна стойност. Няколко пазара – Обединеното кралство се откроява с форуърдно P/Е от 10,4 пъти – се търгуват със „значителни отстъпки“ спрямо историческите средни стойности.

Това не означава, че мечият пазар е зад гърба ни. Рецесия, много възможна в този момент, ще удари печалбите и така ще срине знаменателя в съотношението P/E. Но това предполага, че ако търсите дългосрочна стойност, такава започва да се появява. Не след дълго може дори да успеете да купите евтино растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Импе,съжалявам,*** колчем ти прочета някое от становищата, все се сещам за лафа: разбрала ти св.иня от кладенчова вода..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахаа,обади се човечето с руските акцийки, които вече може ...всъщност нищо не може, дори да си избърше г**а с тях! :)) Иначе дава акъл, а то занулено, милото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
tetris12
преди 1 година
Анализатора иска да ни продаде нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Още ного трябва да падат, защото са скапани. Съжалявам за жертвичките, но който не чете отчети: така е. А аз ного пъти предупреждавах, ного. Който чул: чул. За сравнение: аз въпреки войната, съм на плюс от началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
corner
преди 1 година
Netflix паднал 70% - на цена 2 пъти по- висока от 2015г. Ако говорим за истинска криза може до към 95% да е спада , за да е обоснован .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още