IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единодушение сред икономистите: Фед вдига лихвата следващата седмица

Няма единно мнение за това кога ще е следващата подобна стъпка

11:19 | 09.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономистите почти единодушно очакват Федералният резерв на САЩ да повиши основната федерална фондова лихва на заседанието си през идната седмица, но пък са разделени по отношение на въпроса кога ще е следващият такъв ход на централната банка, пише WSJ.

Поредното проучване на вестника сред 60 водещи икономисти, проведено в началото на месеца, показва, че цели 93,2 на сто от тях очакват вдигане на основната щатска лихва с четвърт процент на следващото двудневно заседание на Фед (13-и и 14-и юни). Месец по-рано този дял бе 88,1 на сто. 



Същевременно обаче над половината от запитаните (54,2%) смятат, че Фед ще повиши лихвите за трети път тази година на заседанието си през септември. Една трета пък са на мнение, че това трето повишение ще се случи на последното за годината заседание през декември.

През март Фед за последно вдигна лихвите с четвърт процент до диапазона между 0,75% и 1% и загатна за последващи две повишения до края на годината.

Няма единно мнение и за това кога банката ще стартира намаляването на размера на притежаваните от нея държавни облигации други активи за цели 4,5 трлн. долара. 42,1 на сто очакват процедурата да стартира през декември, а 24,6 на сто смятат, че това може да се случи през септември. Според осреднените прогнози на анкетираните този процес може да продължи до второто тримесечие на 2021 г., а активите ще бъдат намалени до 2,5 трлн. долара, което ще представлява понижение с 2 трлн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 7
nobel
преди 6 години
Най-добри са централните банки, които имат прогнозируема политика.-------------------------------------------------Безспорно. То на Щатите всичко им е НАЙ. Имат най-добрата централна банка, най-големите разходи за "отбрана", най-големият дълг и разбира се - най-добрият президент. А написалите коментари 3 и 4 са безспорно най-добрите прогнозисти в този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Tyrista
преди 6 години
sure June rate hike, 1.07 for the couple USD/EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
Сериозно?! Ама това сигурно ли е? Защото друг път оставяте тази информация за последният възможен момент, за да не се предизвикали вълнения на пазара. Явно вече все повече хора разбират, че тази новина - и да е вярна, и да не е вярна няма да се случи нещо забележимо. ТОЧНО, както практически НИЩО не се случи на пазарите и при предишните вдигания на лихвите. Което е поредното доказателство за тотално сбърканата и безполезна политика на централните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
САЩ страдат от вреден модел на тяхна парична политика.Ако не се допускаше тази грешка САЩ нямаше да имат сегашния дълг.Федералният резерв на САЩ не може да предотврати актуални щети, защото е без необходимата компетентност.Вариантите за САЩ са два:1) При запазването на вреден модел на парична политика в САЩ щетите за САЩ се уголемяват.2) При правилен модел на парична политика в САЩ подсигурява се траен социален успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още