IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаси ли евтиният петрол световната икономика?

Списъкът с печелившите се води от големите петролни вносители, като Германия, Италия и Япония

08:18 | 09.12.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица икономически субекти пренаписват в момента икономическите прогнози за САЩ, Европа, Япония и други региони на света. Представители на Международния валутен фонд (МВФ), Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) гледат по-оптимистично към бъдещето заради cпадащите цени на суровия петрол, пише в свой анализ The Wall Street Journal. 

Вместо да тълкуват, както винаги досега, срива на цените на петролните пазари като предвестник за световен икономически спад, сега водещите икономисти смятат, че сриването на пазарните стойности ще насърчи като цяло световната икономика, като предостави на потребителите и производителите неочакван паричен ресурс. Това ще важи особено в страни с по-високи енергийни разходи, като има вероятност по-евтиният петрол да подейства като спринцовка с адреналин, убедени са те.

Като „шок за предлагането“ определя Стенли Фишер, вицепрезидент на Фед, последния спад в цените на суровинните борси. От това по думите му САЩ ще извлекат само ползи.

„Това ще доведе по-скоро до ръст на брутния вътрешен продукт, а не до спад", прогнозира той. „Ефектът е еднозначно положителен", заяви и президентът на ЕЦБ Марио Драги през миналата седмица след месечната среща на европейските парични власти.

Не всички експерти обаче са толкова уверени в това. Някои икономисти се придържат към традиционното тълкуване за спада на цените на суровия петрол. Исторически резките спадове на цените на петрола обикновено са свързвани с рецесия, тъй като след това се срива и потреблението на енергия. Ето защо по-скептични икономисти предупреждават, че спад на цената с близо 40% през последните месеци трябва да се тълкува по-скоро като предвестник на трудни времена. В края на краищата Европа е на ръба на рецесията, а Япония се опитва отчаяно да маневрира от собствения си икономически спад. А спадащият ръст на растежа в Китай може по всяко време да се превърне в много по-тежко забавяне. 

Но този път може наистина нещата да са по-различни. За това може да се погрижат редица фактори, които влияят положително на предлагането. Напредничави сондажни техники и фактът, че Либия се връща като доставчик, засилват пренасищането на пазара на петрол. Към това се добавя тенденцията, че някои производители в Близкия изток се опитват да откраднат от пазарните дялове на конкурентите си за сметка на цената.

„Този път всичко е различно", казва Гай Карусо, бивш началник на Администрацията за енергийна информация в САЩ и старши съветник към непартийния изследователски Център за стратегически и международни изследвания.

Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 8 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Нека някой мозък да разкаже какво ще произвеждаме и къде ще го продаваме с този евтин нефт, а не колко много *** ще ни хартисат, за да купуваме китайски партакеши!........За да произвеждаме нещо и за да продължим да съществуваме си треат инвестиции Ф прУизводствУ. Преди години със задачата по осъществяване на тези инвестиции, се занимаваше дРЪжавата и над нацционалната политико-икономическа структура, от която бяхме част (т.е. советский союз даваше ***, ресурси, ноу-хау). От 90-та насам, след разформироването на соц-блока, раотата с инвестицииките Ф производство стана мн епек, заради преформатиране на агентите, които вършеха тази функция : соц-блока изчезна, а държавата възприе либералната икономическа доктрина (поне в частта й, която изключва инвестиции, собственост и развитие на производствена икономическа дейност).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Иначе, естествено, че е прекрасно за икономиката да потребява евтина енергия! Ако е останала икономика, разбира се! Както е писал Nobel, за да има икономика, трябват и други, по-важни неща от енергия, като напр. производство и пазар! Нека някой мозък да разкаже какво ще произвеждаме и къде ще го продаваме с този евтин нефт, а не колко много *** ще ни хартисат, за да купуваме китайски партакеши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
И разбира се, чисто съвпадение е, че цените полетяха надолу веднага след въвеждането на секторните санкции на САЩ и ЕС срещу Русия.... Хаха! Нали това се опитват между редовете супер-светилата, цитирани в статията?! Всичко се движи от Негово Величество Пазара и всичко е за благото на хората! Не се съмнявайте!!!! хахахаха!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Тази статия е много ценна, между другото! Тя е прекрасна илюстрация на начина, по който работи цялата перфектно смазана машина за управление на света! Първо сработва икономическата нужда, после се задейства политическата структура, после банково-финансовите и борсови структури и едновременно с това - медиите, през които цвета на световната икономическа мисъл обяснява на бройлерите процесите и смисъла на събитията. Бройлерите кудкудякат хорово в екстаз, че са разбрали и дълбоко осмислили случващото се! Даже се опияняват от собствения си интелект и започват да правят прогнози! Хахаха!Колко от прочелите статията се замислиха, че в годините-пик на икономическата криза, когато търсенето се срина и най-големите икономики спряха, цените на нефта удариха тавана? Никой ли не помни, че тогава пак такива колоси като Фишер и Лагард обясняваха на бройлерите, че нефтените компании компенсират рухналото търсене с високите цени???!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
боли те шпагатa бе важно е кебапчетия с лютеница и блага ракиица да има за новата 2015г. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Да се спасява е по-демократично от това да се развива. Затова първо ще я съсипем карайки хората да си налагат разни санкции, ще прекратим свободната търговия, ще наложим тотален военен контрол над целия свят, ще наречем всичко това демокрация и ще въведем количествени улеснения за да я спасяваме :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 9 години
че какво й има на световната икономика че да се спасява .... ааа нямало растеж, голямата работа.... еми намалете работноте време, зада включите повече хора в работния процес и пак ще има растеж за известно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ако погледнеш световната история, по същество това е история на икономическите кризи - възход и падение. За една голяма бъдеща война - съгласен съм. Може да бъде унищожителна.Аз като бях в казармата, изучавах начините за използване на тактическо ядрено оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 9
nobel
преди 9 години
Винаги е имало кризи е тъпотията на тъпотиите, която някога съм чувал. Точният ден, час, минута и секунда на първата криза са напълно известни. Даже не е било и много отдавна. "Понякога се стига до войни". И понякога, ама наистина само понякога войните са смъртоносни. Бих казал - все по-смъртоносни и това е просто статистика. След следващата голяма война кризи вече няма да има, защото няма да е останал жив човек, който да ги предизвика. Или ти не вярваш, че оръжията са смъртоносни. Когато бях в казармата човечеството разполагаше с оръжия да унищожи 26 ПЪТИ живота на Земята. Оттогава оръжията да не би да са намалели без аз да знам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Чак пък "предсмъртно дихание" и то на "световната икономика" едва ли, но наистина ще е "предсмъртно дихание" на много икономически субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още