IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-привлекателните дестинации за инвестиции в имоти през годината?

Този и други въпроси обсъждат участниците в тазгодишното изложение Expo Real в Мюнхен

13:31 | 11.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са най-привлекателните дестинации за инвестиции в имоти през годината?

В каква посока поемат пазарите на недвижими имоти и кои дестинации са привлекателни за инвестиции в условията на падащи наеми и растящи цени? Тези въпроси вълнуват и се дискутират от участниците на тазгодишното имотно изложения Expo Real в Мюнхен, пише Property Magazine.

От изложителите страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) показват обичайно силно присъствие, както и Русия, Полша, Унгария, Чехия.

Участниците в панела „Investor Locations Forum” очертаха като водеща темата за подпазарите в Западна Европа в първия ден на изложението. Наблюдаващото се разцепление на инвестиционния пейзаж затруднява инвеститорите. Някои елементи от пазара като централен Лондон или водещите германски дестинации като Хамбург, Мюнхен или Берлин могат да покажат първи признаци на прегряване, както се опасяват някои експерти.

Междувременно дестинациите от клас „Б“ изпитват затруднения да стъпят на здрава основа. Във Великобритания например много инвеститори виждат потенциал в градове като Бирмингам или Манчестър, но никой не иска да направи първата крачка. Изказването на управителния директор на Gaw Capital Кристина Гоу, че азиатските инвеститори искат да видят някой да навлиза на тези пазари, най-добре описва ситуацията.

Пазарите като Франция и Холандия пък разочароват инвеститорите със своите макроданни. Все пак инвеститорите искат да знаят дали приходите от наеми, които те предвиждат, ще бъдат реализирани в крайна сметка.

Въпреки това обемът на трансакциите във Франция нараства през годината. Тези две явления обаче не е задължително да си противоречат, посочва управителният директор на френския строител HRO Филип Гаяр. „Прегледахме данните назад до 70-те години и никъде не видяхме взаимовръзка между нивата на инвестициите и брутния вътрешен продукт (БВП)“, каза той.

От гледна точка на инвеститорите проблемът е, че инвестиционният хоризонт трябва да бъде много широк в условията на несигурност. „Трудно е да бъде оправдан някой проект при толкова ниски наеми във Франция“, отбеляза още Гаяр.

Някои политици като холандския министър на жилищното строителство  Щеф Блок твърдят, че инвеститорите трябва да увеличат апетита си към риска и да навлязат в региони, които преди са избягвали. От своя страна инвеститорите искат да видят повече усилия от страна на политиците за правенето на тези региони по-привлекателни от гледна точка на инфраструктурата. В крайна сметка всички участници в дискусията относно холандския пазар са на мнението, че въпросът е типичен пример за проблема с кокошката и яйцето.

Още в първия ден на изложението стана ясно, че належащите проблеми вече не са свързани с липсата на финансиране. Инвеститорите и банкерите в сферата на ипотечните заеми са на мнение, че ликвидността на пазара ще се задържи.

От една страна това улеснява финансирането на нови имотни проекти, а от друга ги прави по-привлекателни от останалите алтернативи за инвестиции, които често предлагат разочароващо ниска възвръщаемост.

Политиката на евтини пари обаче може да доведе до риск от нови балони. „В Европа отново има много евтини пари“, каза членът на борда на Deutsche Annington Immobilien д-р Щефан Кирстен.

Това изправя инвеститорите пред избор. Единият вариант са убежищата, които бяха толкова търсени през последните няколко години и ставаха все по-скъпи, докато периферните региони на растеж са или под сянката на политическата несигурност (например Москва), или трябва да преминат през мащабни структурни промени (например Истанбул). Обикновено това би преместило фокуса върху инвестициите от клас „Б“ в европейските страни със стабилно икономическо развитие или върху пазари, които показват признаци на излизане от кризата.

Едно нещо обаче е очевидно – ако нещата, които преди бяха сигурни, вече не са, то страхът от рязък спад в цикъла ще се завърне.

„Не смятам, че цикълът е спрял“, заключи д-р Кирстен, анализирайки състоянието на европейските пазари на недвижими имоти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още