IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха на първо четене дистанционното участие в Общи събрания

Промените в ЗППЦК ще позволят участие в общи акционерни събрания по електронен начин в реално време без упълномощаване на трето лице

11:07 | 29.01.09 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха на първо четене дистанционното участие в Общи събрания

Парламентът днес прие на първо четене промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, които предвиждат акционерите да могат да упражнят правото на глас в Общото събрание на публично дружество без лично присъствие, посредством кореспонденция - поща, включително електронна, куриер или друг технически възможен начин.

Предвидена е възможност участието в Общото събрание на публичното дружество да се осъществява по електронен начин в реално време, без да е необходимо упълномощаване на лице, което да присъства лично на събранието.

Целта на промените е хармонизиране на българското законодателство с директива 2007/36/ЕО на Европейския парламент.

За да се улесни упражняването на правото на глас от всички акционери на публичното дружество, включително чуждестранните, законът предвижда поканата за Общото събрание да се обявява чрез информационна агенция или друга медия, която осигурява бърз достъп до нея на всички лица в рамките на целия Европейски съюз.

Законопроектът изрично задължава дружествата да публикуват на интернет страниците си поканата и материалите за общото събрание за времето от обявяването й в търговския регистър до приключването на Общото събрание.

Предвидено е да отпадне изискването за представяне на нотариално заверено пълномощно за представляване на акционер в Общото събрание на дружеството, както и възможност всяко физическо или юридическо лице да бъде упълномощено да участва и да гласува в Общото събрание.

За да се предотвратят злоупотреби, свързани с гласуването по пълномощие, законопроектът въвежда изрично изискване пълномощникът да упражнява правото на глас в пълно съответствие с инструкциите на акционера, съдържащи се в пълномощното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още