IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Панев: Ако изборите за Европарламент насочат към евроскептицизъм – увеличава се несигурността в бизнеса

Защо да не се строят 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, коментира депутатът от „Демократична България“, съпредседател на „Зелено движение“

22:45 | 06.03.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Не само България, а и цяла Европа се намира на кръстопът. Ако резултатите от европейските избори насочат Европарламента към по-голяма доза евроскептицизъм, несигурността в бизнеса се увеличава драматично. Въпросът тук е как България ще плува в тези води – как се плува в сярна киселина. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Владислав Панев, финансист, икономист и депутат от „Демократична България“, съпредседател на „Зелено движение“.

Панев е категоричен, че целите на държавата ни не търпят няколко месеца отлагане за нови избори. „Поставили сме високи цели пред следващото управление, а именно – истинска промяна в регулаторите, тъй като без добро управление на ниво независими регулатори и държавна администрация, държавата няма как да не върви напред“, коментира депутатът. Според него бизнес климатът в България е като „затишие пред буря“ – от една страна има спад на активността и износа, а от друга – изборите за Европейски парламент след три месеца ще са фундаментални, защото очакваният завой е към по-консервативна вълна, която ще прекрои политиката.

„Спадът на цените на въглеродните емисии последните няколко месеца звучат много добре, но това стопира редица други проекти за преход към ниско въглеродна икономика. Това, че следващият Европарламент ще изглежда по-скептичен, вероятно ще доведе до предоговаряне и на Зелената сделка – това означава, че едни планирани милиардни инвестиции може да не се случат. От друга страна, Европа губи конкурентоспособност спрямо Китай и САЩ“, отбеляза Панев.

По думите му Китай се справя много добре по отношение на ангажиментите, които е поел за въглеродни емисии и в същото време индустрията му върви напред и иновациите са рекордни. Панев отбеляза, че центърът на иновациите вече не е в Европа, а в Китай и САЩ.

Финансистът напомни, че Германия, която беше локомотивът на Европа, сега е „двойкаджийка“ и изрази скептицизъм, че това ще се преодолее за година-две.

Що се отнася до политическия живот у нас, Владислав Панев посочи, че въпросът е как парламентарното мнозинство да възпроизведе по-добри резултати. „Меморандумът „Продължаваме промяната - Демократична България“ донякъде дава отговор“, смята той.

Панев съобщи, че в основата на предприемаческия клуб „Ускорение“, създаден наскоро и по негова инициатива, стоят разговорите между политиците и бизнесът, като те са изключително важни, тъй като „трябва да знаем какъв е пулсът на българската икономика и как да я ускорим – бизнесът да печели в конкуренцията“. Той се надява, че тази платформа ще се превърне в трансмисията между бизнеса и решенията в законодателната власт.

„В края на този месец се планира събитие във Варна, на което ще присъстват представители на индустрията, които да споделят техния опит, тревоги и как комуникират с правителството“, съобщи Панев.

„България има потенциал отново да бъде индустриална сила на Балканите и не само, а в цяла Европа“, прогнозира депутатът. Той е убеден, че привличането на инвестиции се свежда до ролята на държавата, а именно доброто управление – регулаторите и изпълнителната власт да не рекетират бизнеса.

„Когато вървим към големите инвестиции за ниско въглеродния преход, тогава държавата в ролята на няколко министерства да събере работна група и да види максимално бързо как може да се вземе най-доброто решение“, съветва Панев. Той се надява „Фонд „Сигурност“, в който постъпват средствата от въглеродни емисии, да служи за преход към ниско въглеродна икономика, но припомни, че той беше на практика източен заради „прекалено щедрите компенсации за потребителите“.

Панев съобщи, че въглеродните емисии от въглища у нас са спаднали с 50% предсрочно. Проблемът, според него, е, че това е за сметка на вноса на електроенергия от Румъния и Сърбия, защото е по-евтино. „Тук има и един абсурд – от „Мини Марица-изток“ се изнасят въглища за Сърбия, тя произвежда ток от тях и ни внася обратно готовия ток, защото не плаща въглеродни емисии, с което не решаваме никакъв екологичен проблем“, изтъкна Владислав Панев.

Депутатът е против строежа на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той аргументира позицията си с това, че 5-и и 6-и блок вероятно ще работят до 2050 г. „Ако едновременно с тях включим 7-и и 8-и, това са над 4 хиляди мегавата мощност, които дори и през зимата няма какво да ги правим“, коментира Панев. Той констатира, че никоя друга държава не взема в момента геополитически решения за десетки милиарди левове.

„Растежът на БВП вече се е откачил от растежа на потреблението на ток. Ако преди е имало такава корелация, сега няма чак такава права корелация“, заяви икономистът и обясни, че това е заради енергийната ефективност. Той се надява 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да се листнат на фондовата борса и така да се съживи търговията. „Развита държава без фондов пазар няма!“, заключи Владислав Панев.

Ще може ли да се търгува ток на БФБ, за да се разбере има ли интерес от частните инвеститори? Как да привлече България още качествени инвестиции? Какво показва либерализацията на енергийния пазар у нас? Какви са перспективите на търговските отношения с Нигерия? Как ще се отрази на Европа преизбирането на Тръмп за президент на САЩ? Кога ще се пуснат пак ДЦК за граждани в помощ на българската икономика?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още