IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборни процеси дават причина инвеститорите да се насочат към развиващите се пазари

Всеки свързан с изборите тласък ще помогне да се компенсират загубите през годината при дълга, акциите и валутите на развиващите се пазари

16:26 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изборите насочват светлината на прожекторите към затруднените развиващи се пазари, тъй като перспективата за нови лидери отключват възможности в класа активи, пише Bloomberg.

Аржентинците изненадаха отново с избора си за нов президент в неделя, а само седмица по-рано гласоподавателите в Еквадор и Полша подкрепиха нови, пробизнес лидери. Египет, Индия и Мексико се готвят за избори в страните си през следващите месеци.

Това добавя нов слой на сложност – а за някои инвеститори и на оптимизъм, към развиващите се активи. Заедно тези шест изборни процеса ще засегнат държавни облигации за над 200 млрд. долара, показват данни на Bloomberg.

Всеки свързан с изборите тласък ще помогне да се компенсират загубите през годината при дълга, акциите и валутите на развиващите се пазари, които попаднаха под натиска на жилищната криза в Китай, позицията за по-високи лихви за по-дълго време на Федералния резерв и войните в Европа и Близкия изток.

„Навлизаме в период на много, много тежък изборен календар“, казва Филип Филдинг, съръководител на развиващите се пазари в Mackay Shields UK. „Има значителен потенциал за някои политически положителни изненадани през следващите около 12 месеца“, коментира той.

Инвеститорите вече виждат печалби след изборите тази година. Победа в Еквадор на Даниел Нобоа, 35-годишен бизнес лидер от богата фамилия, изнасяща банани, помогна държавните облигации с падеж през 2035 г. да спечелят най-много в региона през последната седмица.

Полските акции, облигации и злоти също поскъпнаха, след като проевропейска коалиция отстрани националистическото правителството в сценарий, описван от паричните мениджъри като най-благоприятен за пазарите.

Клаудия Калич, ръководител на отдела за дълга на развиващите се пазари в M&G Investments, казва, че е купила полски облигации в твърда валута преди вота и все още ги държи след ръста им от миналата седмица.

„Има възходящи рискове около изборите, ако промените в резултат на тези избори са стъпка в правилната посока“, казва тя. Калич посочва преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган в Турция по-рано тази година, при които лидерът се отдалечи от нетрадиционните икономически политики.

Рискът остава

Няма гаранция обаче, че всеки изборен цикъл ще доведе до ръстове при активите. Тъй като Аржентина е на ръба на шеста рецесия в рамките на десетилетие, централната банка остана без долари, а аржентинците страдат под бремето на трицифрена инфлация, инвеститорите в облигации са готови за още сътресения в понеделник, след като представянето на икономическия министър Серджо Маса разби надеждите за бърза промяна в политиката на държавните разходи.

По-голямата част от държавния дълг на страната се търгува за под 30 цента за долар, с доходност, която сигнализира за безпокойство за десети дефолт – особено предвид големите изплащания по дълга, които предстоят следващата година.

В някои държави „имате нужда от някои потенциално трудни икономически реформи, които изискват заинтересованите страни в цялата икономика да говорят помежду си и да сформират споразумение“, каза Емон Агдаси, анализатор за дълга на страните с нововъзникващи пазари в Grantham Mayo Van Otterloo & Co.

Икономическата ситуация ще заемат централно място и на изборите в Египет през декември. Търговията с държавните облигации на страната е затруднена, докато часовникът тиктака в очакване на ново финансиране от Международния валутен фонд. Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси потвърди, че ще се кандидатира за още един мандат.

Междувременно се очаква Индия да проведе следващите си парламентарни избори през първата половина на 2024 г., като социологическите проучвания вече сочат трети мандат за премиера Нарендра Моди.

Победата вероятно би означавала продължаване на благоприятните за пазара реформи, разходите за инфраструктура и натиск за преки чуждестранни инвестиции, казва Малкълм Дорсън, старши портфолио мениджър и ръководител на стратегията за нововъзникващи пазари в Global X Management Co.

Това може да доведе до по-голям ръст на цените на акциите на страната, която стана фаворит на Wall Street благодарение на относително устойчивата икономика, движена от потреблението. Индийските държавни облигации също ще бъдат на фокус, след като JPMorgan Chase & Co. заяви, че ще добави ценните книжа към своя референтен индекс за нововъзникващите пазари, дългоочаквано събитие, което може да доведе до милиарди чуждестранни потоци.

Дорсън от Global X казва, че ще наблюдава и президентските избори в Мексико следващия юни, където и двамата водещи кандидати изглеждат по-прагматични и центрирани от настоящата администрация. Всеки от тях може да помогне за намаляване на политическия риск и да привлече капитал за финансиране на близкото развитие на страната, добавя той.

„Виждаме изборния цикъл догодина, пълен с положителни катализатори за нововъзникващите пазари като клас активи – и различни страни в него“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още