IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щекотливият въпрос за подкрепата за Украйна: Аргументи за и против

Ако политиците не успеят да добавят убедителни аргументи в реториката си, умората от войната ще настъпи бързо, особено ако планираната контраофанзива се провали

20:49 | 08.05.23 г.
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg
Снимка: Andrew Kravchenko/Bloomberg

Докато Киев се подготвя за контаатака, моментът е подходящ да се разгледа един ключов въпрос: „Заслужава ли си Украйна да бъде подкрепена и ако да, защо?“, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

В целия Запад подкрепата за снабдяването на Украйна с оръжие се колебае. В САЩ делът на хората, които казват, че правителството прави твърде много за Украйна, нараства, а в Германия стабилно мнозинство твърди, че дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта са недостатъчни.

Водещите политици в западните страни, с изключение на Унгария, са съгласни, че Русия трябва да бъде победена, за да се поддържа либералния световен ред, да се предотврати разпространението на руската агресия и да се даде урок на диктатори, изкушени да последват експанзионистичния пример на руския президент Владимир Путин. Милиони хора обаче не се трогват от подобни аргументи.

За мнозина, които живеят в Германия, Франция или Япония, либералният световен ред е в най-добрия случай абстракция, а в най-лошия - опит американското господство да се наложи като благоприятно.

Трудно е да си представим Русия да атакува който и да било западен град така, както атакува украинските градове. Не е нужно обаче богато въображение, за да си представим, че може да последва ядрен удар срещу западните „центрове за вземане на решения“, ако Путин е изправен пред поражение в Донбас, посочва Бершидски.

Дори солидарността с украинците не е универсално привлекателна кауза. Украйна е известна като корумпирана страна, а последният скандал с най-голямата украинска благотворителна организация в Естония показва колко лесно помощта може да бъде погрешно насочена.

Много европейци са доброволци за украинските бежанци в собствените си страни или помагат на отделни семейства. За мнозина това е по-добро проявление на солидарност, отколкото доставката на оръжия частно финансиране на доставки за украинските войски.

Бершидски пише, че не може да обвинява американец, германец или испанец, че не се интересуват от правилата, обичаите и условията на живот в Украйна или Русия. Той казва, че не може да ги упрекне, че не се интересуват кой ще спечели в сравнително далечен конфликт. Да, в Европа е, но Бахмут е толкова далеч от Мадрид, колкото Хартум, столицата на Судан.

„Достатъчно често съм чувал, че „руснаците няма да стигнат толкова далеч, особено ако не ги провокирате“, и се мъчех да отговоря, без да прибягвам до аналогия с Хитлер“, посочва той. В края на краищата Путин никога не е посочвал, че неговите имперски амбиции се простират отвъд границите на бившия Съветски съюз. За много западняци извън страните от някогашния Източен блок бившите съставни части на Съветския съюз все още не са съвсем "истински държави".

Когато правителствата призовават западните граждани да подкрепят Украйна, техните призиви разчитат до голяма степен на морала и емоциите, казва Бершидски. Повечето хора ще се съгласят, че е погрешно да се започват войни за нашествие, че изтезанията са отвратителни и че животът на мирните хора трябва да бъде защитен. Подобни чувства на солидарност обаче са мимолетни, особено при растящата инфлация, подтикната от войната и санкциите, наложени на Русия, и нарастващите страхове от ядрена конфронтация с противник, който изглежда е обезумял.

Ако правителствата искат техните проукраински политики да привлекат трайна обществена подкрепа, те трябва да изградят аргументи, които да се харесат на личния интерес на разсеяните и недоверчиви избиратели, казва Бершидски.

Както казва украинският журналист Виталий Сизов, сегашното ниво на подкрепа за Украйна е малка цена, която трябва да се плати за спирането на агресивна и непредсказуема Русия, без действително да се стига дотам войските на НАТО да си обуват ботушите.

Похарчените 76,8 млрд. долара от правителството на САЩ досега са само около 1,2% от общите разходи на Вашингтон през 2022 г. Военната част от тях - 46,6 млрд. долара, е около 5,3% от всички военни разходи. Голяма част от тези пари преминават границата на САЩ под формата на произведено в САЩ оборудване, което помага за финансирането на американски работни места: отбранителната и космическата индустрия на САЩ, с над 700 млрд. долара годишни продажби, е отговорна за около 2% от заетостта в страната.

Голяма част от американската военна помощ за Украйна обаче идва от съществуващи, в някои случаи остарели, военни запаси. Това означава, че САЩ чисто функционално заменят старите си оръжия с нови. Помощта за Украйна също стимулира американската отбранителна промишленост и американската икономика в краткосрочен план и в дългосрочен план разширява капацитета на САЩ да създава всичко - от артилерийски снаряди до ракети за противовъздушна отбрана.

В Европа военната помощ за Украйна за 23,5 млрд. долара стимулира отбранителната индустрия, за която директно работят 3,8 млн. души, която плаща 140 млрд. евро заплати годишно и която осигурява още 2,8 работни места в помощни индустрии за всяко пряко работно място.

Войските на бившите сателити на Съветския съюз също така успяха да се отърват от огромни количества остарели съветски оръжия и сключиха сделки с германски, британски и френски производители за подмяна на запасите.

В продължение на десетилетия въоръжените сили на Запада се сражаваха само с по-слаби съперници. Дори и така някои войни те изгубиха, подчертава Бершидски. Проявяването на силен интерес към войната в Украйна подготвя западните военни за по-сериозен конфликт, позволява им да разберат ролята, която играят по-новите оръжия като дронове, предоставя възможности за тестване на нови технологии, базирани на свързаност и изкуствен интелект.

Войната, която малцина прогнозираха и очакваха, показва колко е важно за всяка държава да може да се защитава. Тя изостри осъзнаването на пропуските в отбраната на Запад, както и решимостта тези пропуски да бъдат коригирани, пише още Бершидски.

Това повишено внимание към военните способности може да бъде полезно, ако Китай атакува Тайван – ход, който, ако успее, ще утвърди Китай поне като геополитически, както и технологично, равен на САЩ. Ако обаче Украйна с помощта на своите съюзници, успее да удържи Русия, Китай може да отложи плановете си за Тайван за неопределено време - още един аргумент в полза на подкрепата на Украйна.

Друг рационален аргумент в полза заемането на страната на Украйна е свързан с енергийната устойчивост на Европа. Европейските страни, които някога разчитаха основно на Русия за доставката на енергоносители, не се поддадоха на опита на Путин да използва енергията като оръжие и вместо това разработиха нови канали за доставка, стартираха проекти за LNG терминали и насърчиха потребителите да преминат към по-екологични опции за отопление. Цялата тази дейност прави европейския енергиен пазар много по-гъвкав и понижава цените на енергията.

Ако Русия в бъдеще стане по-надежден доставчик, цените ще паднат още. За американците, разбира се, европейските усилия отвориха по-голям пазар за износ на енергия, което е ясна икономическа печалба.

Вярно е, че ограничаването на търговията с Русия доведе до икономически загуби, особено за европейските износители. Това допринесе и за най-големия регистриран търговски дефицит на Европейския съюз миналата година. Както в случая с енергията, по-голямата диверсификация на експортните пазари може само да направи западните производители по-устойчиви, а когато Русия се отвори отново, това ще им донесе допълнителни дивиденти.

Друг фактор е въздействието, което руската инвазия в Украйна оказа върху глобалната миграция. Руска победа само би влошила положението. Европа вече е изправена пред ситуация с бежанците, много по-лоша в много отношения дори от кризата, пред която се изправи през 2016 г., която сама по себе си беше подхранвана отчасти от подкрепата на Русия за жестоката война на сирийския диктатор Башар ал-Асад срещу собствения му народ.

Според данни на ООН почти 8,2 млн. бежанци от Украйна са пристигнали в Европа в славнение с 5,2 млн. души от Близкия изток и Африка, които стигнаха в Европа през 2015-2016 г.

Ако Украйна спечели, много украинци ще се приберат у дома. Много малко от тях ще останат в приемащите страни – хора с твърдо осигурена заетост, необходими на работните си места и интегрирани във висока степен. Ако Украйна загуби войната, бежанците, които разчитат на европейските мрежи за социална сигурност, ще трябва да останат в приемащите страни.

Независимо дали става въпрос за украинци, бягащи от войната, или бежанци от други по-бедни страни с унищожен поминък и хранителни доставки, САЩ също усещат последствията от световната миграция.

Тези аргументи трябва да се харесат на консервативните избиратели, които търсят егоистична причина да подкрепят Украйна. Те няма да сработят с пацифистите, които просто смятат, че всички или повечето военни разходи са по същество загуба на пари и, във всеки случай, пречка за икономическия растеж, или с хора, които вярват, че всички бежанци трябва да бъдат добре дошли за неопределено време. От друга страна, за такива хора е неприсъщо да подкрепят или дори да толерират брутална война като тази, която Путин води в Украйна. Тези конфликтни личности просто трябва да бъдат оставени сами да разрешат вътрешните си противоречия, посочва Бершидски.

Ако правителствата не успеят да добавят такива „егоистични“ аргументи в полза на подкрепата на Украйна към своите риторични арсенали, умората от Украйна ще настъпи бързо, особено ако планираната контраофанзива се провали. Бързото прекратяване на боевете не е най-вероятният изход и западните политици трябва да планират предварително, за да се уверят, че избирателите няма да приемат първоначалната решимост като скъпа грешка, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още