IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина основателят на Enron Кенет Лей

64-годишният Лей очакваше присъда, след като беше признат за виновен по обвиненията за конспирация и измама, свързани с фалита на енергийната компания Enron

11:07 | 06.07.06 г.
Почина основателят на Enron Кенет Лей
Обвиненият в измама при един от най-големите скандали в корпоративната история на САЩ – Кенет Лей почина от инфаркт, съобщи говорител на семейството, цитиран от Си Ен Ен.

64-годишният Лей очакваше присъда, след като беше признат за виновен по обвиненията за конспирация и измама, свързани с фалита на енергийната компания Enron.

Основателят на Енрон беше обвинен в това, че е излъгал инвеститорите относно финансовото здраве на компанията през 2001 година, в резултат на което е спечелил милиони долари чрез продажба на акции на компанията.

Въпреки това Кенет Лей твърдеше, че е невинен. Според експерти, ако Лей беше оживял, щеше да прекара от 25 до 40 години в затвора.

Присъдите на бившите изпълнителни директори на енергийния гигант Кенет Лей и Джефри Скилинг, който също беше признат за виновен в измама и търговия с вътрешна информация, трябваше да бъдат произнесени на 23 октомври.

Все още не е ясно дали двамата обвиняеми ще отговарят със своето имущество пред данъчните власти. Правителството на САЩ поиска през юни от съда да задължи двамата бивши шефове на компанията да платят общо 183 милиона долара наказателни глоби.

Enron бе седмата по големина американска компания и фалира през декември 2001 година, след като следователи откриха, че е използвала свързани компании за укриване на повече от 1 милиард долара дългове и загуби.

В резултат на колапса на енергийния гигант 4000 човека изгубиха своята работа, а много от тях и всичките си спестявания. Загубите за инвеститорите се оценяват на милиарди долари.

Кенет Лей е син на беден баптистки проповедник от Мисури. Своята бакалавърска и магистърска степен е придобил от университета в Мисури. Той е и доктор по икономика в Хюстънския университет.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още