IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият генерален директор на Enron получи 24 години затвор

Джефри Скилинг освен това ще трябва да плати 45 млн. долара обезщетения на инвеститорите на компанията

10:29 | 24.10.06 г.
Автор - снимка
Създател
52-годишният Скилинг смята да обжалва. Снимка: Корбис
52-годишният Скилинг смята да обжалва. Снимка: Корбис

Джефри Скилинг - бившият генерален директор на фалиралия енергиен гигант Enron, бе осъден на над 24 години затвор за серия от престъпления, които са довели до краха на компанията, предаде Ройтерс.

Съдът наложи на Скилинг наказание с продължителност 292 месеца, което се равнява на 24 години и четири месеца. 52-годишният подсъдим обяви, че ще обжалва присъдата през май, като ще оспорва 19 от 28-те водещи обвинения.

Докато не влезе в затвора при окончателното завършване на процеса, Скилинг ще бъде на свобода, контролиран в действията си от електронна гривна на китката.

Бившият шеф на Enron освен това ще трябва да плати 45 млн. долара обезщетения на инвеститорите на компанията.

Скилинг и основателят на Enron Кенет Лей бяха признати за виновни в измама и прикриване на реалното състояние на компанията през май тази година. Групата, която беше седмата по големина в САЩ, фалира през декември 2001 г., когато действията на ръководството й бяха разкрити. Скандалът разтърси Уол Стрийт и предизвика рефoрми в системата за предаване на финансовите отчети на компаниите.

През юли 2006 г. 64-годишният Лей почина от инфаркт и съдът свали обвиненията към него на 17 октомври, тъй като смъртта бе настъпила преди обявяването на присъдата.

През септември присъда получи бившият финансов директор на компанията Андрю Фастоу, който ще излежава шестгодишна присъда.

Фалитът на Enron струва милиарди долари на инвеститорите, а хиляди служители на компанията останаха без работа и загубиха всичките си пенсионни спестявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още