IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще представи ли Драги нова рецепта за стимулиране на растежа в еврозоната?

Проблемът пред Драги и неговите партньори е, че повечето от меркиte са вече инкорпорирани в цената на еврото спрямо кошницата от основните валути

11:56 | 27.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изяви готовност да предприеме всичко необходимо, за да стимулира незадоволителните нива на инфлация във валутния съюз. Той намекна още и, че най-вероятно ще има промени в програмата на институцията за изкупуване на активи, както и в контролирането на лихвените нива, с което се цели да се спре спада на инфлацията. Драги сподели още, че възстановяването на еврозоната е било слабо, което е следствие и на влошената икономическа обстановка в развиващите се икономики през последните няколко месеца. Валутните трейдъри очакват да чуят нещо ново, което да даде реален резултат във възстановяването на задоволителните инфлационни нива от около 2%, иначе Драги рискува усилията му да бъдат напразни.

След началото на количествените улеснения през март, еврото спадна до 1.0462 долара, след което в края на август поскъпна до 1.1713, за да се отправи отново към дъното за тази година, достигнато на 13 март. ЕЦБ е изкупувала по 60 млрд. евро на месец предимно правителствени облигации от месец март в опити да се справи с ниската инфлация, но цените са нараснали само с 0.1% през октомври. След падението на еврото в сряда до 1.0565 долара, започнаха да се тиражират мнения, че единната валута ще спадне под нивото на паритет през следващата година. Марио Драги би могъл да предприеме намаляване на лихвата по депозитите, да разшири програмата за количествени улеснения, като в нея се включат корпоративни облигации, както и да премахне ограничението за изкупуване на ценни книжа с доходност по-малка от лихвите по депозитите. Тези мерки биха целели да задържат евтино еврото, тъй като това е ключов момент в опитите на ЕЦБ да стимулира инфлацията до 2%.

Проблемът пред Марио Драги и неговите партньори е, че повечето от тези мерки са вече инкорпорирани в цената на единната валута спрямо кошница от основните валути. Други пазарни участници са на мнение, че ЕЦБ не е в състояние да обезцени още еврото, за да подкрепи инфлационните си планове. На 3-ти декември Драги трябва да извади допълнителен коз, с който да натисне цената на еврото надолу, иначе рискува възстановяване на единната валута до и над 1.1000 долара, което ще подкопае основите на цялата програма за изкупуване на активи. Сблъсъкът между мечки и бикове ще бъде ожесточен, тъй като някои прогнози залагат за цена на еврото спрямо долара от 1.2000 до края на 2016 година, докато други виждат единната валута под паритет със зелените пари. Широките очаквания обаче са, че ЕЦБ няма да разочарова и ще представи нова порция мерки за борба с ниската инфлация и незадоволителния растеж, което ще задържи еврото евтино, като цената дори може да спадне под дъното за тази година от 1.0462.

Слабото евро продължава да подкрепя германския DAX, който вчера премина 11 300 пункта. Евтината единна валута увеличава търсенето на германските стоки, с което се повишава износа, а оттам и печалбите на компаниите в измерителя, което води до ръст в цената на индекса. С оглед на продължаването на програмата за количествени улеснения в еврозоната, се счита, че парите ще се излеят на фондовите пазари в Европейския съюз, след като пазарът на облигации не предлага задоволителна доходност. Имайки това предвид, изгледите за европейските акции остават добри, а като водещ европейски измерител, DAX се очаква да продължи похода на зелена територия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още