IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведе ли коронавирусът до капиталов контрол?

Регулаторите на развиващите се пазари може да нямат друг избор освен да ограничат движението на капитали

10:57 | 10.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Това е особено вярно поради противоречието, което възниква между риска и премията за него, които по някакъв начин се движат в противоположни посоки.

От една страна публичните дългове на развиващите се пазари са под натиск да се увеличават, било поради автоматичните фискални стабилизатори или пък заради дискреционните мерки за защита на гражданите от икономическата цена на вируса. Рискът с други думи, оценен чрез съотношението дълг/БВП, нараства. Би трябвало да е ясно, че развиващите се икономики нямат същото фискално пространство, каквато имат развитите стопанства като САЩ и Великобритания.

От друга страна някои мерки за рисковата премия - вградени например в лихвената политика на дадена държава - отслабват, тъй като централните банки облекчават паричната политика, за да защитят балансите на местните фирми и домакинства.

Това може да е проблем. Защитата на местната икономика може да изисква по-ниски ставки, но защитата на капиталовата сметка - с други думи предотвратяването на големи отливи на капитал - може да изисква по-високи, особено ако тежестта на дълга се увеличава.

Единственият начин за разрешаване на това противоречие по принцип е да се затвори капиталовата сметка.

Просрочията по дълга са един от начините за това и със сигурност ще има такива дефолти. Но има и други варианти, включително ограничения за местните банки да продават долари на своите клиенти - чрез данъци, диференцирани валутни курсове или откровени забрани.

Това всъщност не се случи след фалита на Lehman Brothers. Но извън ужасните характеристики на настоящата криза в сравнение с миналите, има две допълнителни разлики между тогава и сега.

Първата е, че вече не живеем в свят, в който „фундаментализмът относно капиталовата сметка“ - принципът, че държавите трябва да се стремят на всяка цена да поддържат отворени и свободни капиталовите пазари - има толкова голяма значение, колкото преди.

Тонът на МВФ се промени по отношение на ограничаването на капиталовите движения, а новата му интегрирана рамка на политиката - опитът да внесе известна гъвкавост в съветите, които дава на страните членки - се насочва към по-голяма толерантност спрямо ад хок ограниченията върху движението на капитали.

Втората голяма разлика е външната политическа рамка „Америка на първо място” на администрацията на Тръмп. Американското правителство изглежда малко вероятно да подкрепи най-очевидния начин за повишаване на международната ликвидност, а именно да позволи на МВФ да кредитира със стотици милиарди нови специални права на тираж сметките на страните членки.

Нещата може да се променят през следващите седмици. Но както стоят те в момента, колкото по-дълго вирусът вирее, толкова повече мобилността на капитала сред развиващите се пазари може да бъде застрашена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Благодаря за разясненията, аз мислех че това е само забрана да изнесеш парите в чужбина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
Капиталов контрол значи например да имаш 50 хил лв в банка, но ти наложат ограничение да не можеш да разполагаш с повече от 2 хил в рамките на един месец и да не можеш да теглиш в брой повече от 500 лв за месец. Или пък да искаш да си купиш валута срещу левовете, но да не ти разрешават. Числата в примерите са хипотетични, но принципът е да ти ограничат свободата на разпореждане с твоите собствени парични средства, които се намират в банката. Това не е равносилно на банков фалит, а по-скори мярка за опит да се предпази банковата система от срив. Такива сривове обикновено се получават при банкова паника водеща до масово теглене на депозити както се случи с КТБ, или влошена ситуация на банките вследствие растеж на лоши кредити и невъзможност банката да оцелее, ако изпълнява задълженията към вложителите. В настоящата обстановка има всички предпоставки властите в почти целия свят да бъдат принудени да наложат капиталов контрол след 1-2 месеца. Но да се надяваме, че ще се размине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Е, как така, какво значи да наложиш капиталов контрол - това е близко до експроприация на капитал. Забраната да го изнесеш бързо, може да означава да се понесат големи загуби. Общо взето това ще пречи на инвестициите и ще се разнесе лоша слава на такава държава и ще се вдигне рисковата премия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още