IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълното икономическо възстановяване вече е калкулирано от пазарите

Корпоративните печалби трябва да надхвърлят настоящите прогнози, за да предизвикат по-нататъшни пазарни ръстове

20:00 | 14.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По-високи данъци от 2022 г., тъй като правителствата се стремят да компенсират раздадените пандемични стимули, плюс нарастващите производствени разходи не са добра комбинация за корпоративните маржове.

Друга задаващо се безпокойство е вероятността от затягане на кредитните стандарти в Китай, което ще засегне европейските компании и производителите на суровини. Поради тази причина Слимън казва, че портфолиото на MSIM притежава циклични компании в САЩ, които могат да се възползват от засилващата се икономика, докато са по-защитно позиционирани в Европа.

Притежаването на нискокачествени акции, които печелят от горещата икономика, бе печелившата стратегия за акции през последните месеци - тенденция, която обаче се изчерпва. Уклонът към държането на индустриални, финансови и технологични компании със силни баланси има своите привърженици.

„Има тенденция висококачествените акции да се представят по-добре след пиковете около стимулите“, изтъква Джил Кери Хол, стратег за акциите в Bank of America. Според банката висококачествените акции „никога не са имали отрицателна 10-годишна възвръщаемост в историята на данните ни от 1986 г., дори и без дивиденти“.

В по-дългосрочен план от значение за инвестиционните перспективи ще е наследството на настоящите стимули. В обширното си писмо до акционерите Даймън повдигна важен въпрос: „Трайният ефект от този бум ще бъде напълно известен, само след като видим качеството, ефективността и устойчивостта на правителствените инвестиции в инфраструктура и други области.“

Сегашната доходност по 10-годишните американски ДЦК сочи по-малко вяра сред инвеститорите в облигации относно този добре дошъл резултат. Лихвените проценти се повишиха рязко тази година, макар и от много ниски нива, и това е логично, след като икономиката излезе от рецесия и влезе в режим на експанзия.

Но ако звездите наистина сочат благоприятни икономически условия, на този етап от възстановяването доходността на 10-годишните книжа от 1,6% все още не е достигнала предпандемичното ниво от 2%, наблюдавано в началото на 2020 г.

Въпреки че тази година по-високите лихвени проценти изглеждат вероятни заради нарастващите държавни разходи и инфлационния натиск, съществува риск перспективите за растеж да избледнеят, след като стимулите се изчерпят и целият допълнителен дълг, натрупан в резултат от пандемията, силно натежи върху икономическата активност.

За инвеститорите в акции, които са нащрек за завръщане на инфлацията и много по-високи лихви след пандемията, има далеч по-тревожен сценарий: посредствените очаквания за дългосрочния растеж да се задържат въпреки огромните стимулиращи усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още