IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се вкопчват в основанията за надежда

Коментарите на Пауъл за лихвите повдигнаха настроението, но пазарите не трябва да пренебрегват останалото

19:41 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Други коментари в същото изявление на Пауъл изясняват, че все още може да е необходимо „друго необичайно голямо увеличение“ на лихвените проценти на следващата среща на Фед.

„Той подчерта трайната сила на пазара на труда и каза, че връщането на инфлацията до целта ще изисква по-бавен растеж и по-висока безработица“, изтъква Десаи. „Досега пазарите не изглежда да са обърнали много внимание на тази част“, посочва той.

Пазарите са изключително възприемчиви към подкрепящи новини точно защото тази година беше толкова трудна досега. Юлското проучването сред фонд мениджърите на Bank of America, например, описва нивата на песимизъм като „страшни“.

Според резултатите от проучването паричните мениджъри са обърнали най-голям дял от своите портфейли в кеш след 11 септември. Делът на фонд мениджърите, които казват, че поемат по-ниски от нормалните нива на риск, възлиза на 58 процента - най-високата степен на предпазливост в историята на проучването.

Дори преди решението на Федералния резерв пазарните движения сочеха, че инвеститорите жадуват да видят положителното в почти всичко - добри новини; новини, които някак си бяха по-малко ужасни, отколкото те се страхуваха; или новини, които са толкова лоши, че биха могли да принудят Фед да обърне курса.

Това обяснява защо последните данни за БВП, показващи второто поредно тримесечие на икономическо свиване в САЩ (с 0,9%, след минус 1,6% в предходното – бел. прев.), оставиха акциите на зелено.

„Пазарът реагира така, сякаш сме близо до края на синхронизираната волатилност в посока надолу“, казва Стивън О, ръководител на отдела за кредити и фиксиран доход в PineBridge Investments. „Ние работим въз основа на това, че някои лоши новини са добри новини, като реагираме положително на факта, че виждаме известна слабост в икономическите данни“, отбелязва той.

Никой не иска икономиката да се влоши твърде много. Това не е добра новина за човечеството (за което фонд мениджърите мислят) или за всеки рисков клас активи. Но ако сте с такова мислене, „имате нужда от достатъчно икономическа слабост, за да промени политиката си Фед“.

Трескавото търсене на положителни пазарни сигнали от всякакъв вид може да се окаже основен фактор за пазарите през останалата част от тази година.

„Най-добре е да се съсредоточите върху това да не губите пари“, казва Дейвид Оулдър, ръководител за акциите в Carmignac. Но в същото време „всеки полъх“ на добри новини може да предизвика значим пазарен подем, уточнява той, който потенциално дори да включва мирен изход в Украйна. Можем да се надяваме. Напрегнатият фокус върху това какво може да се обърка имаше съвършена логика досега през 2022 г. Но добрият риск мениджмънт също означава да сте готови за това, което може да е благоприятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още