IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се вкопчват в основанията за надежда

Коментарите на Пауъл за лихвите повдигнаха настроението, но пазарите не трябва да пренебрегват останалото

19:41 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инвеститорите отчаяно се нуждаеха и от най-малката частица добри новини от Джей Пауъл и това си личи, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Фонд мениджърите бяха почти сигурни, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвените проценти с увеличение, което само преди няколко месеца щеше да ни разтърси всички. Той надлежно вдигна лихвите с 0,75 процентни пункта (до диапазона 2,25-2,50% - бел. прев.) - второ по ред такова вдигане. Онези старомодни стъпки с по четвърт пункт са за страхливците (и за власти, които не се заемат подобаващо с инфлацията, насочила се към двуцифрени нива). 

Истинското действие обаче винаги се състои в изявлението и коментарите на Пауъл. Той не разочарова.

„Тъй като паричната политика се затяга допълнително, вероятно ще стане подходящо да забавим темпа на увеличения, докато оценяваме как нашите кумулативни корекции на политиката влияят върху икономиката и инфлацията“, се казваше в изявлението на председателя на Фед.

Това беше всичко, което пазарът искаше да чуе.

Индексът Nasdaq 100 – технологично ориентираният звяр, който пострада значително, докато Федералният резерв затваряше кранчето – отбеляза най-доброто си представяне от повече от две години, като се повиши с 4%. Бенчмаркът S&P 500 нарасна с 2,6 на сто.

Всичко се свеждаше до „малко помощ от Фед“, както каза ръководителят на стратегиите за акции в Julius Baer Матю Ракитър. Страховете от безмилостно агресивен Фед и постоянна отвързана инфлация бяха болезнени за по-спекулативните акции тази година. Сега виждаме Фед да натиска леко спирачката.

„Пикът в инфлационните очаквания и доходността засилва аргументите за акциите на растежа“, посочи той и допълни „Очакваме добра тактическа възможност да подберем такива книжа при евтини нива на оценка“.

Сезонът на печалбите не се очертава да е много лош, добави той. И докато очакванията на анализаторите за останалата част от тази година вероятно ще бъдат твърде розови, „този феномен вече е добре разбран от пазара“. С други думи, лошата новина вече е калкулирана в цената. Най-накрая може да е време да потърсим изгодни сделки след много лошото начало на 2022 г.

Един ден това със сигурност ще бъде правилно. Може би този ден е сега. Но това изисква героична способност да се разгадае почти всичко останало, казано от Пауъл. Думите за смекчаване на лихвените покачвания отекват, но всичко останало беше един вид шум.

Във Franklin Templeton тонът граничи с обърканост. „Финансовите пазари чуха само това, което искаха да чуят, и игнорираха останалото“, коментира Сонал Десаи, главен инвестиционен директор за инструментите с фиксиран доход. „Мисля, че това просто подготвя почвата за корекция и по-голяма волатилност за в бъдеще“, смята той.

Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още