Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Партито за технологичните стартъпи приключи

Инвеститорите вече не са готови да предоставят лесно финансиране, ето защо младите фирми се насочват към опитите за достигане на печалба

Партито за технологичните стартъпи приключи

Снимка: Pixabay

Шеметен обрат в инвестирането в технологични стартиращи компании унищожава надеждите на основателите и инвеститорите, които 13 години бяха яхнали вълната.

Някога хвръчащите в облаците стартъпи бързо слязоха на земята благодарение на новия бизнес климат: съкращения, скептични инвеститори, изтегляне на фондове и перспективи за намаляване на оценките, пише Wall Street Journal.

Миналата година стартъпът за онлайн търговия Thrasio се очакваше да бъде оценен на 10 млрд. долара или повече в рамките на кръг на финансиране, който щеше да помогне на четиригодишната компания да стане публична. Сделката не се случи, а Thrasio продължава да харчи над 3,4 млрд. долара дълг и финансиране, които е набрала.

През последните седмици Thrasio съкрати близо 20% от работната си сила, обяви, че има нов главен изпълнителен директор, спря придобиванията и намали инженерните проекти, твърдят бивши служители. Същото разкрива и вътрешно уведомление в компанията, разгледано от Wall Street Journal.

Историята на развитие на Thrasio – и огромният растеж на много стартъпи – е свързана с годините на ниски лихвени проценти и спад в броя на листнатите компании, което помогна за привличане на инвеститорите към рисковия капитал. Тенденцията се ускори през 2020 г., когато стимули и други ходове, свързани с пандемията, създадоха поток от евтин капитал, който някои инвеститори вложиха в стартиращи компании, тъй като пандемичните ограничения направиха дигиталните приложения и услуги по-горещ клас активи.

Още по темата

Отстъплението днес отразява обрат като цяло в технологичната индустрия, където акциите се разпродават, а компании от Meta Platforms до Twitter и Uber Technologies се насочват към намаляване на разходите.

Много мениджъри на големи капитали избягаха от стартъпите. Рисковите инвеститори се пазят от високите оценки и изискват компаниите да харчат по-малко и да подобряват маржовете си. Натискът, съчетан с несигурността откъде ще дойде следващата проверка на инвеститорите, накара стартъпите, които само преди месеци се радваха на растеж, да съкратят служители, да намалят разходите за маркетинг, да отменят проекти и да направят всичко възможно, за да опазят парите си.

През март Дъл Лъдлоу, който е главен изпълнителен директор на стартъп, предупреди други основатели в Twitter: „Ако вече не сте се насочили към генерирането на печалба, започнете веднага. През 2022 г. рисковите инвеститори значително ще се оттеглят.“

Лъдлоу сам се сблъсква с това. Плановете за кръг за набиране на средства от нови инвеститори пропадат, след като пазарът се влошава и се появяват разногласия с инвеститорите относно цената, твърди източник, запознат с въпроса. Лидерът се насочва към план Б: значително по-малък кръг на финансиране с досегашните инвеститори, известен още като вътрешен рунд.

Лъдлоу твърди, че е разработил план за тригодишната си фирма за финансови услуги MainStreet Work, така че тя да започне да отчита печалба в рамките на шест месеца до година. Това е свързано със съкращаването на 45 души, което е около една трета от работната сила.

„Трябва да се отнасяте към всеки долар, сякаш е последният, който може да имате“, казва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лошоо, карат ги и да работят :) Айде чао и на БИЙМ-сегмента на БФБ, инвеститорите да пият по една студена.

Още от Анализи
ЕС ще облекчи правилата за първичните публични предлагания