Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни

Перспективите пред икономическия растеж и инфлацията в еврозоната не са се влошили от решението на ЕЦБ да не променя лихвите, смята банкерът

Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни

Ив Мерш. Снимка: Bloomberg LP

Членът на борда на Европейската централна банка Ив Мерш е убеден, че извънредните мерки и пакетът PEPP (т. нар. Програма за извънредни пандемични покупки, Pandemic Emergency Purchase Programme – РЕРР) трябва да остане временна мярка. Мерш коментира темата в интервю за Bloomberg на фона на появили се медийни спекулации, че Европейската централна банка е започнала мащабно преразглеждане на своя основен кризисен инструмент за справяне с икономическите последствия от коронавирусната пандемия.

Според Financial Times важен въпрос за прегледа ще е колко дълго трябва да продължи РЕРР и дали останалите допълнителни обеми трябва да бъдат прехвърлени към другите дълготрайни схеми за покупка на активи на централната банка.

Още по темата

Запитан дали относително високата гъвкавост на PEPP може да бъде копирана в програмата за закупуване на активи, Мерш отговаря, че не е запознат с подобни дискусии. 

“Мога да ви кажа, че ние, разбира се, разглеждаме постоянно всяка тенденция. PEPP е създаден преди всичко, за да бъде резервна система за осигуряване на безпроблемното предаване на решенията ни за паричната политика и да бъде начин за осигуряване на ликвидност. И беше изключително ефективен. Предвид огромния си размер той има и втора функция, а именно да засили позицията на паричната политика. Но това е инструмент за спешни случаи, създаден поради пандемията”, почертава Мерш.  

Още по темата

Централният банкер прави аналогия с демокрацията. "Винаги е по-лесно да управлявате, ако имате аварийни правомощия и удължавате аварийните правомощия. PEPP е авариен инструмент. Ние заявихме, че сме се лишили от определен брой самоналожени ограничения с оглед на пандемията и с оглед на нейния изключителен характер и заплаха - а това означава, че това трябва да бъде временна мярка”.

Перспективите пред икономическия растеж и инфлацията в еврозоната не са се влошили, откакто ЕЦБ реши по-рано този месец да остави без промяна своята парична и лихвена политика, заяви още Мерш.

"Разглеждайки също така новопостъпващата информация, мисля, че нищо не сочи към по-нататъшно влошаване, поне не по отношение на цените и на производството“, отбелязва той.

"Това се основава на предположението, че нещата продължават както са в момента и че няма да има сериозно влошаване на здравословния фронт във връзка с коронавирусната пандемия", допълва Мерш. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
П. Бандилов: Огромните стимули създават „зомби икономика“