IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕЦБ не трябва да намалява лихвата?

Много по-важно е Кристин Лагард да демонстрира решителност за подкрепа на компаниите на всяка цена

14:54 | 09.03.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PATRICK SEEGER</em></p>

Снимка: EPA/PATRICK SEEGER

С всеки нов слаб борсов ден натискът върху Европейската централна банка (ЕЦБ) най-накрая да се задейства расте все повече и повече. Пазарът вече очаква, че банката ще намали допълнително основната лихва върху депозитите в четвъртък от минус 0,5 до минус 0,6.

Но много неща говорят срещу такова решение. В Управителния съвет цари опасението, че още по-ниските лихвени проценти могат да отслабят банките, а те ще се нуждаят от допълнителна стабилност във времената на подобна вирусна инфекция.



Много погрешно би било, ако ЕЦБ направи нещо, само и само за да не разочарова пазарите. Както показа и реакцията на инвеститорите на намалението на лихвените проценти от страна на Фед в сряда, свиването на лихвените проценти при паническа ситуация може да има малък ефект. Освен че подхранва очакването за по-нататъшни действия.

Освен това паричната политика така или иначе може да направи много малко за борбата с епидемията. Минимално понижение ще облекчи в най-добрия случай последствията от коронавируса, същото се отнася и за увеличение на месечните покупки на облигации от сегашните 20 млрд. евро на месец. По-важно е обаче да се гарантира, че компаниите, които губят пари в резултат на кризата с вируса, ще получават подкрепа. Ето защо ЕЦБ обсъжда как да даде целеви заеми на търговските банки, които след това да ги прехвърлят на компаниите.

Но и тази подкрепа си има своите граници, тъй като ЕЦБ не може да поеме рисковете за заемите на застрашени от коронавируса компании от търговските банки. Държавните гаранции биха били по-полезни. По-директната, но ограничена помощ може да бъде увеличаване на покупките на корпоративни облигации, ако този пазар пресъхне.

ЕЦБ вероятно ще вземе решение за нещо, за да не изглежда пасивна. Но много неща ще зависят от комуникацията. Важно е да се демонстрира решителност. Може би президентът на ЕЦБ Кристин Лагард трябва да обяви програма за подпомагане на бизнеса и да добави, че ЕЦБ ще направи всичко в рамките на своя мандат, за да продължи поддържа компаниите в ликвидност, независимо от разходите. В същото време тя със сигурност ще поиска от правителствата да изиграят своята роля.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
Lucifer
преди 4 години
Еееех,...а някога ги наричаха твърди валути...спомени, спомени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 4 години
... всичкото център бамки са велики и колят и бесят раята до момента в който оня могъщ невидим вирус с косата се развилнее и всичкото център бамки се на.с.ер.ът от стах под масата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
mnz
преди 4 години
Не само лихвата е проблемът, а и обемът на количествените облегчения с евро. Лихвата отдавна е без значение, тя е отрицателна. По-лошото е като почнат едно нови и огромни облегчения с еврота, е тогава ще видим кон боб яде ли и инфлации от двуцифрени порядъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 4
das
преди 4 години
ЕЦБ не бива да намаля лихвите, просто защото забрави да ги вдигне като беше момента. Сега няма полезен ход. Скоро ще гледаме как ще ни налази една инфлация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още