IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки са по-изложени на спад от европейските при евентуална криза

Годините на неблагоприятни условия принудиха повечето кредитори от Стария континент да станат по-ефективни

18:04 | 01.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отслабващата глобална икономическа перспектива предвещава проблеми за банките - дори повече, отколкото инвеститорите изглежда очакват. Годините на инфлация под целта на централните банки вече поддържат лихвите на безпрецедентно ниски нива, накърнявайки основния оперативен модел на кредиторите. Вялият растеж и продължителната несигурност - заради опасенията, вариращи от Brexit до търговската война между САЩ и Китай - потиснаха апетита за заеми и инвестиции, пише Financial Times.

Европейските глобално активни банки се сблъскват с неприятната среда от известно време. Техните доминиращи съперници от Уолстрийт вместо това се радват на години на по-добри резултати и почти рекордни цени на акциите. Това обаче няма да направи американските банки по-имунизирани срещу спад.

Глобалните банки са изправени пред множество заплахи. Нетните лихвени маржове - разликата между печалбата от кредитирането и цената на заемите - вече намаляха. Централните банки са готови да намалят лихвите още, в някои случаи по-дълбоко на отрицателна територия, засилвайки натиска върху маржовете. Прехвърлянето на отрицателните лихви към корпоративните и заможните клиенти подейства като частично компенсиране, но няма признаци, че те могат да бъдат прехвърлени към огромната база от депозити на дребно.

Инвестиционното банкиране - често опора на печалбите, когато лихвените проценти по кредитите се свиват - също започва да страда. Компаниите са възпрепятствани от разходите и неудобството да бъдат публични, като алтернативното предлагане на частно финансиране набъбва. Има възможности и в тази растяща сфера на частния капитал, но те вероятно са много по-малки от традиционния бизнес с покупка и продажба на акции. След години на бум се задават циклични спадове както на пазарите на акциите, така и на тези на облигации. Въпрос е колко бързо ще настъпят и колко тежки ще бъдат. Очаква се спад на първичните публични предлагания, както и при сливанията и придобиванията.

Предизвикателствата са още по-страшни, като се има предвид, че някои от най-големите банки в света имат допълнителни проблеми. Deutsche Bank току-що започна широко преструктуриране в закъснял опит да свие демодираното си звено за инвестиционно банкиране. Перспективите пред Barclays са засенчени от тъмния облак на Brexit. HSBC, също засегната от Brexit, е изправена пред допълнителните проблеми вследствие на нарастващия политически риск в Хонконг и Китай.

Фондовият пазар отдавна калкулира подобни неприятности. Средната голяма европейска банка се търгува за по-малко от три четвърти от нетната стойност на активите си. Съотношението цена-счетоводна стойност при Deutsche е по-малко от 20%. Оценка под 100% предполага, че инвеститорите смятат, че или активите не струват толкова, колкото банката казва, или че няма перспектива да се получи задоволителна и устойчива печалба. Засега американските банки изглеждат далеч по-здрави. JPMorgan, банката с най-голяма пазарна капитализация в света, се оценява на близо 340 милиарда долара, почти 1,5 пъти нетната стойност на активите й.

Шефовете на банките са добре запознати с проблемите. Financial Times съобщи наскоро, че глобалните банки съкращават 30 000 работни места. Повечето от тези съкращения се правят в Европа от европейски банки. Citigroup е изключение сред американските банки с предстоящи съкращения на работни места.

Европейските банки сега може да се окажат по-добре подготвени от техните конкуренти в САЩ за следващия спад. Годините на неблагоприятни условия принудиха повечето от тях да станат по-ефективни. За разлика от тях американските банки се радваха на по-благоприятен вътрешен пазар и процъфтяваха в международен план. Ако глобалната активност спадне, съществува опасност те да бъдат по-изложени, след като растяха най-агресивно в момент на рискови условия при кредитирането.

Европейските банки свикнаха да бъдат недолюбвани. Финансовите институции от Уолстрийт има тепърва да губят доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А че то откъм цени на акции, европейските няма накъде да падат повече !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 4 години
да си изяде аватара !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Американските банки са по-изложени на спад от европейските при евентуална криза Не мое да бъде!Ивайло Желязков Матросов - на амбразурата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още