Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация

Тя ще позволи на китайската финансова система да намали зависимостта си от долара и да ограничи контрола на чуждите финансови институции и регулатори

Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация

Снимка: Bloomberg

Пазарите бяха обхванати от криптовалутна треска. Цената на биткойнa достигна нови върхове, докато се развихряше дебатът за появата на крипто технология. Но това може да е съпътстващо събитие на голяма тенденция в развитие - бързата дигитализация на юана, пише за Financial Times Михаел Хазенстаб, главен инвестиционен директор на Templeton Global Macro. 

Още по темата
Тази промяна, съчетана с други макроикономически и политически фактори, може да бъде ключът, който да ускори упадъка на господството на долара като водеща световна резервна валута. Това също може да ускори приемането на юана като основен съперник на американската валута.

Централните банки по света се борят през последните години с концепцията за технологията на цифровите валути. Малко държави обаче са толкова агресивни, колкото Китай в подхода си към разработването на така наречената дигитална валута на централната банка (CBDC).

Такава валута ще бъде под надзора на централен държавен орган, премахвайки елемента на анонимност, който е основен за децентрализираната, блокчейн технология на популярни криптовалути като биткойн или етериум. Теоретичните ползи от държавния контрол върху тези нови цифрови активи са многобройни.

CBDC позволяват по-голяма превенция на измами или престъпления, дават възможност за незабавни международни транзакции, намаляват транзакционните разходи, позволяват по-голямо финансово включване и подпомагат предоставянето на преки фискални стимули за отделните граждани.

За Китай приемането на CBDC както в границите на страната, така и извън тях, ще позволи на финансовата му система да намали зависимостта си от долара и да ограничи ролята и контрола на чуждестранните финансови институции и регулатори. Макар че много страни започнаха да обсъждат потенциалното бъдещо приложение на CBDC, Китай продължи напред с развитие.

През април 2020 г. Пекин изпробва дигитална валута в четири града, позволявайки на търговските банки да проведат вътрешни тестове за конвертиране между кеш и цифрови пари, за проверки на баланса на сметките и за плащания. През август пилотната програма се разшири до 28 големи града. С цел широко разпространение през 2022 г., Китай планира тази година да тества цифровата валута в още големи градове, включително Пекин и Шанхай.

Този новаторски подход трябва да ускори издигането на юана на световната сцена. Някои потребители извън Китай, особено в САЩ, може да не са склонни да използват цифрова валута, контролирана от Китай. Възприемането й в части от Азия, Латинска Америка и Африка обаче вероятно ще се случи значително по-бързо.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
1
 
1
 
23
Solar Power до: zelka007
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Така е, но напоследък си предпочитам бинанце картата :) Така или инъче имам 8% кешбек в BNB а пък карти вземат навсякъде все още :)
2
 
5
 
22
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Признавам че не съм компетентен в темата, но според мен дигитализацията на лева е заплаха за доларовата доминация.
PS Който желае може да постави на мястото на лева тугрик, бат, тенге, узбекски сом, афгани и каквото му дойде на акъла. Не разбирам също,защо практичността и икономиите който носи долара като разплащателно средство и резервна валута се наричат доминация?
1
 
2
 
21
zelka007 до: Solar Power
преди 3 седмици
където и да ходиш по света винаги купувай предварително местна валута ... :)))
0
 
4
 
20
Solar Power до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
така е ... но колкото пъти съм ходил в Египет или Турция и малко ми се мръщят на еврото. Искат гущери ! Светват им очите алчно :)
1
 
2
 
19
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Тук своето място има биткойна ! Пари които никой не контролира ! Неутрални и най-вече никой не може да принтира на своя воля или да те накара да похарчиш за определен период както е с дигиталния юан. Може да му сложат да изтече след 6 месеца за да стимулират харченето :)

Още от Анализи
България е с най-голям спад на емигрантските преводи през 2020 г. от 37 държави