Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Двете реалности на американската икономика

Едната е високият растеж и ниската безработица, а другата - намалените възможности за някои групи хора

Двете реалности на американската икономика

Снимка: Bloomberg

Kакто президентът Доналд Тръмп продължава да настоява пред избирателите, американската икономика е силна. Нивото на безработица е рекордно ниско. Заплатите са покачиха в долния край на пазара на труда. Акциите в САЩ остават близо до рекордни върхове, пише Рена Форухар за Financial Times.

Съществува обаче и друга реалност, която кандидатите за президент от Демократическата партия ще се стремят да експлоатират по време на предстоящите първични избори. През последните две десетилетия възможностите за много американци, особено по-младите хора, служителите със средна квалификация, фрийлансърите и малцинствата, ерозираха - благодарение на глобализацията, технологичното унищожаване на работни места и икономика на суперзвездите, която възнаграждава най-добрите много повече от останалите. Тази реалност помага на прогресивния кандидат Бърни Сандърс и в по-малка степен на Елизабет Уорън.

И двете реалности съществуват - не само в САЩ, но и в много други развити икономики. Нов доклад на глобалния институт McKinsey, който изследва растежа в страните от ОИСР от 2000 г. насам, установява, че възможностите за работа са се увеличили навсякъде: в 22 проучвани страни сега са заети 45 милиона души повече в трудоспособна възраст, отколкото през 2000 г. „Богатите страни създадоха много работни места и това трябва да бъде приветствано“, казва директорът в McKinsey Джеймс Мaника. Той посочва стимулите на централните банки, нарастващото търсене на услуги, увеличаващата се държавна заетост и цялостното икономическо възстановяване като ключови фактори за растежа на работните места.

В действителност това е тенденцията, от която Тръмп се възползва по толкова добър начин - за последно в обръщението си за състоянието на Съюза, както и в изявите си по време на Световния икономически форум в Давос по-рано. Той излиза с класическия аргумент за икономиката на предлагането: че ниските лихвени проценти, намаленията на данъците и дерегулацията са подпомогнали корпорациите, което от своя страна е създало повече работни места. Той, разбира се, не признава, че възстановяването от финансовата криза през 2008 г. не започна с него, но може да се похвали с данните за по-високия растеж и по-ниската безработица - тези, които най-лесно се комуникират с избирателите.

Този аргумент работи само на национално ниво. Ако разбиете данните до ниво индивиди и семейства, числата далеч не са толкова благоприятни. Повишаването на цените на жилищата, разходите за образование и до известна степен здравеопазването са изяли между 54 и 107 на сто от ръста в доходите на домакинствата не само в САЩ, но и в Австралия, Франция и Великобритания, казва се в доклада на McKinsey

Защитата на работните места е по-ниска, пенсионната тежест за физическите лица е по-висока. Спестяванията (особено за младите хора) са намалели. Времето за пътуване до добрите работни места, които са групирани само в няколко области в САЩ, се е увеличило. Работата на парче е нараснала, а заетостта на пълен работен ден с осигуровки е намаляла.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
11
 
2
преди 6 месеца
Дрън дрън дрън... Единствената разлика между Тръмп и останалите е, че той с персоналното си поведение показва същността и националната доктрина на САЩ - да бъдат на върха на пирамидата. Тръмп го прави брутално - в стила на патриарсите на американската държава, докато опонентите му мимикрират зад некви псевдолиберални холивудски фасади. САЩ са машина за налагане на волята на една богоизбрана клика над останалия свят. Разликата е в тапета...
3
 
9
 
1
mrynmryn до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Проблемът идва, когато в един град, всички жилища станат твърде скъпи за хората с ниски доходи. А няма достатъчно работна ръка от близките населени места. Не мога да си представя как ще се реши такъв проблем, без налагане на някакви забрани за повишаване на цените на жилищата. Защото за по-големите градове в САЩ, това започва да е проблем.

Още от Анализи
Как една застрахователна криза причинява климатична миграция в САЩ