IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете реалности на американската икономика

Едната е високият растеж и ниската безработица, а другата - намалените възможности за някои групи хора

10:53 | 27.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На фона на тези промени правителствата, които поеха от потребителите и финансовия сектор голяма част от дълговата тежест след финансовата криза, правят все по-малко, за да смекчат последиците от тях за хората.

Вярно е, че увеличаването на заплатите в развиващите се икономики, включително Китай, затруднява американските и европейските компании да намалят разходите си за труд, като преместват работни места в чужбина. Много работодатели се обръщат към технологии за спестяване на труд, вместо да наемат повече хора. Междувременно, въпреки че цените на много стоки и услуги са намалели, разходите за тези неща, които наистина имат значение - домът, здравето, такси за образование, продължават драстично да растат. Всичко това кара хората да понасят много повече товар. Накратко, ние сме оставени сами и усещането не е добро.

Ето защо считам, че традиционните показатели, като например равнището на безработица, не успяват да уловят това, което наистина се случва. Това е особено вярно в САЩ, където инфлацията в образованието, например, мина всякакви граници, посочва Форухар. Не е чудно, че по-прогресивните кандидати от Демократическата партия са възползваха от идеята за безплатни колежи и опрощаване на студентските заеми.

Младите американци са затруднени и то не само като работници и спестители: сега те имат повече дълг от 40-годишните. Това е историческа промяна. Те също така са непълноценни потребители. Изплащането на студентски заеми за средно 29 000 долара оставя мнозина с много малко средства за закупуване на къща и обзавеждане. Федералният резерв на САЩ определя тези затруднения като дългосрочна заплаха за цялостния икономически растеж.

Всичко това предоставя възможности за умерени кандидати от Демократическата партия, като Пийт Бутиджъдж и Майкъл Блумбърг, които могат да отчетат и двете страни на икономическата монета. Докато Тръмп се фокусира само върху растежа, Сандърс, и в по-малка степен Уорън, изтъкват главно негативите.

Истината е смесена, което, разбира се, не винаги е най-лесното нещо за комуникация по време на кампания. Американците трябва да приветстват растежа на работните места, но също трябва да признаят, че тежестта върху хората е нараснала по неустойчив начин.

Растежът има значение, но такова има и делът от доходите, който хората трябва да изразходват, за да живеят в близост до добрите работни места, да бъдат достатъчно здрави, за да си вършат работата, и да плащат за образование, което ще гарантира, че те и техните деца печелят от тези работни места.

Това е пълната реалност на оставената на самотек икономика. Всички трябва да гледаме сериозно на всеки кандидат за президент, който може да я обясни, да не говорим да намери изход, заключава Форухар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Дрън дрън дрън... Единствената разлика между Тръмп и останалите е, че той с персоналното си поведение показва същността и националната доктрина на САЩ - да бъдат на върха на пирамидата. Тръмп го прави брутално - в стила на патриарсите на американската държава, докато опонентите му мимикрират зад некви псевдолиберални холивудски фасади. САЩ са машина за налагане на волята на една богоизбрана клика над останалия свят. Разликата е в тапета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Проблемът идва, когато в един град, всички жилища станат твърде скъпи за хората с ниски доходи. А няма достатъчно работна ръка от близките населени места. Не мога да си представя как ще се реши такъв проблем, без налагане на някакви забрани за повишаване на цените на жилищата. Защото за по-големите градове в САЩ, това започва да е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още