IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се притеснява от плановете на Полша да строи ядрени централи

Варшава е притисната от целите на ЕС и намаляващите запаси от кафяви въглища да търси нов източник на енергия

17:24 | 29.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2011 г. Германия реши да изостави ядрената енергетика, но в Полша нещата стоят точно обратно, пишат Моника Сирадзка и Александра Елкина за Deutsche Welle. Енергийната стратегия на Варшава предвижда до 2040 г. на територията на страната да бъдат построени две ядрени електроцентрали с общо шест енергийни блока. Работата трябва да започне през 2026 г.

Очаква се първият реактор да заработи през 2033 г., а последният десет години по-късно, отбелязва БГНЕС.

Като член на Европейския съюз (ЕС) Полша се ангажира да разработва алтернативни енергийни източници, за да отговори на целите на общността в областта на климата. В същото време днес 70% от енергията в страната се генерира от електроцентрали, работещи с въглища, което прави Полша един от най-големите замърсители на въздуха в Европа.

Запасите от кафяви въглища в Полша приключват

Решението на Варшава да се преориентира към ядрената енергетика се ръководи от спешна вътрешна нужда. Запасите от кафяви въглища в централна Полша, които в момента държат дял от 20% от производството на енергия в страната, ще бъдат изчерпани до 2035 година.

В близко бъдеще към Полша ще тече и по-малко природен газ: - споразумението с Русия за доставка изтича в края на 2022 г. Днес руският газ осигурява 5% от енергийното потребление на Полша. Поради високите цени и политическото напрежение с Москва, Варшава не възнамерява да поднови договора.

Идеалното решение за Варшава ли е изграждането на ядрени мощности?

На този фон изграждането на ядрена електроцентрала изглежда за Полша идеално решение. Още през 70-те години на миналия век е имало планове да се развива ядрената енергетика в страната, но след аварията в Чернобил през 1986 година е спряно изграждането на два реактора от съветски тип в Жарновец - на 80 км северозападно от Гданск. Очаква се ядрените електроцентрали, които предстои да бъдат построени сега, да бъдат разположени в Жарновец и в близкото село Любятово-Копалино.

Полша обаче няма да може да финансира проекта сама. Според предварителните оценки разходите за изграждане на реактори с обща мощност между 6 и 9 гигавата могат да достигнат до 30 милиарда евро. Както каза премиерът Матеуш Моравецки, Варшава ще си сътрудничи изключително с доверени компании, представляващи западните страни.

Варшавски планове, подкрепени от САЩ и Франция

Полша с удоволствие би подписала договор със САЩ. По време на посещението на президента на републиката Анджей Дуда във Вашингтон през юни 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп му обеща подкрепа от американски компании. По-малко от месец преди поражението на Тръмп на изборите в САЩ, Варшава подписа предварително споразумение с Вашингтон за изграждане на шест реактора.

След като Полша загуби своя основен съюзник в лицето на Тръмп, в играта влезе Франция. В началото на февруари 2021 г. френският министър на външната търговия Франк Ристер пътува до Варшава, за да предложи на Полша ядрено сътрудничество.

Представителят на френската държавна енергийна компания Électricité de France (EDF) даде интервю за полските медии, в което изрази готовност да участва в изграждането на реактора EPR и да финансира две трети от разходите по проекта. Полската енергийна стратегия се фокусира точно на такива реактори - с мощност над 1000 мегавата.

Кой ще даде на Полша пари за нови ядрени електроцентрали?

Ръководителят на варшавския мозъчен тръст Klub Jagielloński Марчин Рошковски обаче смята тази идея за остаряла.

"Вече се предлагат много по-малки реактори с мощност от 50 и 100 мегавата. Това са така наречените модулни реактори. Те могат да бъдат свързани помежду си, могат да бъдат инсталирани на по-широка площ и да доставят енергия на отделни градове и фабрики", обяснява експертът в интервю за Deutsche Welle. В този случай рискът от голяма катастрофа ще бъде изключен, отбелязва той.

Според експерти плановете на Полша противоречат също на европейската тенденция за преминаване към газ и възобновяеми енергийни източници. Експертът в областта на ядрената физика Марчин Попкевич е сигурен, че с наличието на съвременни технологии Полша лесно би могла да доведе дела на алтернативната енергия в структурата на енергийното потребление на страната до 80%. Освен това изграждането на ядрена електроцентрала е изключително скъп проект.

"Ядрената енергия може да струва на потребителите пет пъти повече от възобновяемата енергия", подчертава Попкевич.

Защо въглищата са важни за Полша?

Въпреки че разработването на алтернативни енергийни източници също е част от стратегията на полското правителство, процесът се движи бавно. В продължение на много години делът на зелената енергия в енергийното потребление на Полша се задържа на по-малко от 14%, като средната стойност за Европа е 20% (за 2020 г.). Пробивът трябва да стане през 2025 г., когато ще бъдат пуснати първите полски вятърни паркове в Балтийско море. Очаква се техният капацитет да достигне 8 гигавата до 2040 г.

Най-проблематично в това отношение обаче е постепенното отказване на Полша от въглища, които все още произвеждат 50% от електроенергията. В индустрията работят над 100 хил. души, така че правителството се колебае да затвори въглищните мини.

Ядрена електроцентрала в Полша - заплаха за сигурността на Германия?

Ядрената енергия, чиста по отношение на емисиите на парникови газове, може да забави прехода на Полша към алтернативни енергийни източници. Ако благодарение на новите ядрени електроцентрали емисиите на CO2 в Полша бъдат намалени, натискът от ЕС за намаляване на производството на въглища също ще намалее.

Това обаче не е единствената причина плановете на Полша вече да предизвикат недоволство в съседна Германия.

Според резултатите от анализи, изготвени през януари 2021 г. по искане на "зелената" фракция в Бундестага, ядрените централи, разположени само на няколкостотин километра от полско-германската граница, ще представляват висока заплаха за безопасността на населението на Германия.

Радиацията може да застраши 1,8 млн. жители на Германия

Според Силвия Котинг-Ул, експерт по въпросите на ядрената енергия на фракцията на Зелените в Бундестага, в случай на авария на АЕЦ до 1,8 милиона германци могат да получат доза радиация над 20 милисиверта (mSv) - при тези нива обикновено се евакуира населението. "Могат да пострадат например Берлин и Хамбург, тоест изключително гъсто населени региони", отбелязва политикът.

От своя страна полското министерство на околната среда подчертава, че е извършена стратегическа оценка на въздействието на ядрената енергийна програма върху околната среда. Германия също взе участие в консултациите и предостави 30 000 коментара, много от които бяха взети предвид.

Освен това, по настояване на Комитета на ООН за прилагане на Конвенцията от Еспо (Конвенция за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст), през октомври 2020 г. Полша се съгласи официално да включи Германия в екологичната оценка на своята енергийна стратегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Biso
преди 3 години
Очаква се първият реактор да заработи през 2033 г., а последният десет години по-късно, отбелязва БГНЕС.--------Кой ще им строи реакторите?Арева и Сименс изостават вече 10 години с пускането на нови реактори в ядрена централа във Финландия (Olkiluoto 3). Първоначално реакторите е трябвало да бъдат открити през далечната 2009. По информация от началото на 2020 се говори за започване производството на електроенергия през февруари 2022. През 2012 Арева изчислява, че стойноста на проекта е нараснала почти три пъти. Каква ли ще бъде крайната цена десет години по-късно?In December 2012, the French multi-national building contractor, Areva, estimated that the full cost of building the reactor will be about ?8.5 billion, or almost three times the delivery price of ?3 billion.Fuel loading at the Olkiluoto 3 EPR will now not take place until March next year, according to a revised schedule provided to Finnish utility Teollisuuden Voima Oyj (TVO) by the Areva-Siemens consortium. Grid connection is now scheduled for October 2021, with regular electricity production due to start in February 2022.The OL3 plant supplier consortium - Areva GmbH, Areva NP SAS and Siemens AG - is constructing the unit under a fixed-price turnkey contract. They have joint liability for the contractual obligations until the end of the guarantee period of the unit. The consortium began construction of Olkiluoto 3 in 2005. Completion of the reactor was originally scheduled for 2009, but the project has had various delays and setbacks.https://world-nuclear-news.org/Articles/Further-delay-in-commissioning-of-Finnish-EPR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
terziеv
преди 3 години
"Ядрена централа" е готино почти колкото "фабрична активност" и "соларна енергия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още