IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Капман“: В момента инвеститорите нямат активи убежища

Фед ще продължи с програмата си за увеличение на лихвения процент, смята Кристиян Фезелов

17:29 | 06.05.22 г. 5
„Капман“: В момента инвеститорите нямат активи убежища

Проблемът е, че няма тихо пристанище за инвеститорите. Колебанията на всички пазари и волатилността са големи и няма алтернатива за сигурна инвестиция - дори и златото, което в началото на годината се опитваше да пробива 2000 долара, в момента е под 1900 долара. Инвеститорите трябва много внимателно да прегледат собствените си решения, а песимизмът се дължи на това, че тази нестабилност в Европа и неяснотата колко ще продължи конфликтът предопределят много рискове за всички икономики. Това мнение изказа Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За да се избегне стагнация и да се запази нормалната работа на икономиката на САЩ, Фед ще продължи с програмата си за увеличение на лихвения процент, смята Фезелов.

"90% от инвеститорите в момента очакват увеличение със 75 базисни точки на следващото заседание на Фед за вдигане на лихвения процент. Целта на Фед ще бъде по-меко приближаване на икономиката и намаляване на инфлацията - по-безболезнено "приземяване".

Лихвеният процент може да достигне 3,5% до края на годината с цел да се намали темпа на инфлацията.

„Заложеният минимум като програма е 2,5% - дали ще ги постигнем или ще минем 3% много зависи и от състоянието на американската икономика, и от движение на цени, инфлационни процеси, развитие на кризата Украйна-Русия, цената на петрола в световен мащаб“.

САЩ очакват понижение в цената на петрола в края на годината, когато са планирали попълване на резервите си. Държавните облигации на страната ще се облагодетелстват от затягането на политиката - публичният дълг на страната вече е около 115% от БВП, което го прави труден за обслужване, каза Фезелов.

„Официалните данни показаха 8,5% годишна инфлация през март, което за САЩ е огромен ръст, при положение, че целта на Фед бе да поддържа инфлацията в рамките на 2%. Втората важна причина са хеликоптерните пари, които се изсипаха по време на Covid пандемията плюс последните облекчения, които бяха гласувани от правителството на Байдън“.

Целия разговор вижте тук!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
77
преди 1 година
Капман са некадърниците и манипулаторите, които вкарваха най-много въздух при надуването на SOFIX през 2007-2008г. Сега нямало инвестиционни убежища. Дали? Ако си системен играч, който сам се върти на казино-въртележдата ИМ, е така. Ама има и друг подход. На 100% съм в ЗЗ купувана постепенно от 2012 до 2020г., със средства разтоварвани от разни финансови шинтин. Треперят ми гащите сега, че нямам убежище:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
potentielle_energie
преди 1 година
Прогресивен данък за наглосаксите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Има, офшорки се наричат. Инвестирате в благоденствието на наглосаксите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
potentielle_energie
преди 1 година
Роботите изместиха хората.Без хора няма инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Bobo11
преди 1 година
Това не е истина, добре, че активите ми не управляват от такива експерти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още