IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезлюдяването - най-важното предизвикателство пред Централна и Източна Европа

Местните правителства акцентират върху политики за насърчаване на плодовитостта и раждаемостта, вместо да адресират корена на пробема, т.е. икономиката

16:24 | 01.09.20 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Не е тайна, че Централна и Източна Европа е изправена пред сериозна демографска криза. Последните проучвания на ООН и научни изследователски групи поставят прогнози за обезлюдяване на региона с между 50% и 70% до 2100 г., което го превръща в един от най-бързо стопяващите се в света, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Според статистиката на ООН през следващите 10 години Латвия, Литва, България, Украйна, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина и Румъния ще са сред първите 10 страни в света с най-бързо намаляващо население. Останалите държави от региона не изостават много.

Този мащаб на обезлюдяване е нещо, което никоя държава не иска. Свиващото се и застаряващо население може да създаде напрежение върху системите за здравеопазване и социална подкрепа, като същевременно ограничи конкурентоспособността и дълголетието на пазара на труда. Тази присъща връзка между състава на населението и икономическата сила допълнително влияе върху геополитическата мощ.

В крайна сметка това притиска младежта – и икономически, и политически и засилва емиграцията. Стотици хиляди младежи от развиваща се Европа вече са си проправили път на запад в търсене на по-добри икономически възможности.

Регионът не е забравил за тази тиха и засилваща се заплаха. Анкета, проведена в Украйна миналата година, показва, че 55% назовават масовата миграция като най-голямото предизвикателство пред страната. Резултатът е показателен, като се има предвид, че страната ефективно води война с Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше избран отчасти с обещание да обърне изтичането на мозъци и като много други правителства в региона признава проблема н ниската плодовитост, емиграцията, застаряващото население като основен приоритет.

В опит да преодолеят това, което в този момент изглежда почти неизбежно, много от правителствата в региона - особено тези с по-националистически и десен уклон, излизат с политики, насочени към повишаване на плодовитостта и раждаемостта.

Този натиск обаче, който се определя като „фабрикуване на бебета“ от някои анализатори, не е отговорът. В някои случаи тези политики може дори да влошат ситуацията.

Фабрики за бебета

През септември миналата година правителството на унгарския премиер Виктор Орбан организира конференция, която да потърси решения за демографския упадък в региона. „Математически не е толкова трудно да си представим, че ще има един последен човек, който трябва да угаси светлините“, коментира тогава Орбан пред участниците, сред които чешкият премиер Андрей Бабиш и сръбският президент Александър Вучич.

Въпреки че насърчаването на имиграцията може да изглежда като очевиден отговор, много от политиците в региона мислят по друг начин. Бабиш е един от тях. „Доброто състояние е там, където хората не се страхуват от бъдещето и където населението се увеличава - но не в резултат на имиграция от чужди страни“, коментира той на конференцията. „Не искам да плаша никого, но трябва да обсъдим идеята, че ни предстои изчезване“, допълни той.

Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
отглеждането на деца да те обрича на доживотна мизерия--такова нещо не съм казал... аргумента ти няма да стане по силен ако ми изопачаваш думите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Така става когато разрушиш всичко до основи - лесно се руши, трудно се изгражда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Solar Power
преди 3 години
Много варианти има за решение на проблема .... ето няколко: намаляне на данъците на имоти по тези места, ако имам имот там и намеря вода,петрол,злато, диаманти .... всичко е мое на 100%. Намаляне на ДДС-то за магазини и всякакви такива търговски обекти на тази територия. Възможност да защитавам имота си с оръжие-стрелям на месо който влезне вътре ! Ето няколко елементарни неща които липсват тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Те там не им трябва да се размножават, защото им идват готови в трудоспособна възраст от места където не им плащат. Ама щом казваш, че трябва да не се плаща и отглеждането на деца да те обрича на доживотна мизерия и маргинализация в случай, че решеш да останеш така да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 3 години
Та толкова за раждаемостта, а за това как да задържим хората при положение, че им плащаме между 8-10 пъти по-малко от други държави---спокойно.... и в другите държави дето им плащат, пак не се размножават :) ... или викаш поне да има малко тУдарица преди да загасим лампите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
В България може да е два пъти по-висока раждаемостта стига да се изпълни закона. Безплатно здравеопазване - едно малко дете боледува постоянно, всяко разболяване струва 100 лева отвъд болничните, които (не) може ползваш по закон. Безплатно образование - уж безплатно пък се наливат яко кинти там, да не коментираме изхранване и допълнителни уроци. Подпомагаме на социално слабите - издръжката на човек е 600 лева от тях 100 лева само са ДДС, държавата ти дава детски надбавки от 40 лева като първо ти е взела 100 - с други думи бюджета печели от отглеждането на деца. Отделно праговете за тези помощи са абсолютно неадекватни и не кореспондират с живота.Общо взето гледането (отговорно) на едно дете изисква доста средства, време и усилия. Държавата ти такова мамата още от яслата, пардон от раждането - още там почва здраво кихане и въобще трябва да си истински герой, че да имаш три деца - възхищавам се на такива хора!Та толкова за раждаемостта, а за това как да задържим хората при положение, че им плащаме между 8-10 пъти по-малко от други държави е тука наистина трябва да стигнем до ръба за да разберем, че няма как да се карат джипки за 200 бона при заплати от 800 лева. Ама да не давам предложения, че ще ме набедят за комунист или друго подобно. Но истината е тази - едни богатеят на гърба на други и вероятно нищо няма да се промени преди да стане твърде късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 3 години
никой политик няма капицитет да реши тоя проблем и за това ще си стои докато не се промени нещо фундаментално... роби не се размножават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Ами кога държавите от ЦИЕ ще се поучат от страни като Швеция и Норвегия? Относно раждаемостта, не имигрантските им глупости. От цял свят ходят да си раждат децата в няколко северни страни заради социалните им програми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
ПИЧ
преди 3 години
А нашия хубостник. не е ли участвал в тази конференция, наред с Орбан, Бабиш и Вучич, не сме чули да се е загрижил за демографията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Мисълта ми беше, че има по страшно от това да изчезна някой народ, това се е случвало хиляди пъти в човешката история. Най страшно е да изчезнеш самия ти като личност, да те лишат от свободата ти да бъдеш себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още