Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пауъл трябва да охлади пазарните очаквания, без да предизвика паника

Управителят на Фед трябва да опровергае допускането на инвеститорите, че евтините пари ще се запазят за неопределено време

Пауъл трябва да охлади пазарните очаквания, без да предизвика паника

Джей Пауъл има трудна задача. Снимка: Bloomberg

Ако се съмнявате, удвоете залога. Това е един от начините да се формулира настоящото послание на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, пише Джилиън Тет за Financial Times.

В началото на седмицата имаше оживени спекулации дали предложеният от администрацията на Байдън план за стимулиране в размер на 1,9 трлн. долара може да отприщи инфлацията - и по този начин да принуди Фед скоро да обуздае разхлабената си парична политика. 

Още по темата
В речта си пред Икономическия клуб на Ню Йорк в сряда обаче Пауъл категорично отхвърли това. Вместо това той подчерта, че Федералният резерв трябва да поддържа политика на „търпеливо приспособяване“, докато икономиката достигне „пълна заетост“ и инфлацията надвиши 2% за известно време.

Той също така каза, че нито едно от двете няма да се случи скоро. На обикновен английски това означава, че на практика безплатните пари ще се задържат още дълго време. Не се притеснявайте от приказките за инфлация. Мислете за години, а не за месеци преди политиката да се промени.

Грешка ли е това? Така мисля. Но не защото възразявам срещу идеята за радикална парична политика или като цяло свръхниски лихви. Фед беше прав да предприеме количествено облекчаване след кризата от 2008 г., за да предотврати риска от депресия. Това бе валидно и когато Covid-19 удари миналата година. И макар че бих предпочела да виждам малко по-високи ставки сега, сегашната позиция на централната банка почти може да бъде оправдана от ниската инфлация; през януари потребителските цени останаха непроменени спрямо предходния месец за втори пореден път.

Това, което ме притеснява обаче, са сигналите, които Фед изпраща за бъдещето. Предишни поколения централни банкери смятаха, че е глупаво да се подават прекалено точни сигнали за бъдещата политика, тъй като това или ще им върже ръцете, или ще насърчи самодоволството на пазара, или и двете.

През последното десетилетие обаче централните банкери започнаха да предлагат рамка за това как ще реагират на бъдещи икономически данни, надявайки се това да намали шанса за пазарни сътресения, като създаде повече предсказуемост.

Това беше разумно. Но Федералният резерв сега издигна тези така наречени „бъдещи насоки“ на ново ниво, което изглежда опасно. Най-забележителното е, че през последната година ръководителите на Фед посочиха, че политиката ще остане непроменена до края на 2022 г., ако не и след това. Това означава, че политиката изглежда зависима и от времето, а не само от данните - и тъй като това няма как да стане (без магията на съвършената прозорливост), чувството за зависимост от времето формира нагласите на инвеститорите.

Изглежда, че Пауъл е решен да коригира това. Той е казвал и преди, че иска да зависи от данните и в сряда не спомена точна дата, когато политиката ще се промени, като вместо това посочи целите за „пълна заетост“ и инфлация над 2% като задействащи фактори.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!
Забавна, смешна статиес! Защо имаше "растеж"? ФЕД ПЕЧАТАШЕ БЕЗОГЛЕДНО и ефтините пари отиваха в сметките на свръхбогатите - по закон. те имали бизнеси и създавали работни места7 ЗЕМИ ТЕЗ МИЛЯРДИ БЕЗ УСИЛИЕ. И! *** *** ги инвестираха в стартъпи, криптовалути, "зелена енергия". Масите зимаха кредити за ежгедневни разходи и хлеб. Ама имало балони! Е,нищо, като има балон, правиме си Цепелин и накрая имаме стада розови слонове летящи в небето. така красиво летът, че правителството ПОСТОЯННО ИМ ОТПУСКА СТИМУЛИ да продължават да го прават. на тълпата се казва7 зяпай у слона и мисли как ше ти го нацепи, ако падне върху гъзъ ти! ТАЗ СХЕМА ПОНЦИ можеше да продължги добезкрай. богатите си живуркат яко, президентлето им печати пари и им ги налива докът спът. найс, а. Масите: хипнотизирано вперили поглед у слоновете. ОБАЧЕ! НЕЯСНО КОЙ И НЕЯСНО ЗАЩО ТИ МОНТИРА НЕКОЙ КАТ БАЙ ПЪН НА БУТОНА. Дето не само бръщолеви, но май ше спира кранчето към богатите от страх да не го погнат черните гетисти с важните животи. Бай Пън е пръта в системата. сега, фед нека си приказва. Фигурата на розовия слон, летящ в небето и усилията му да поддържа таз илюзия за очите на тълпите са довели до ЗАГУБА НА ВЛИЯНИЕ И ЛИПСА НА ПЕЧЕЛИВШ ХОД. ОСОБЕНО ТАКЪВ, ЗАПОВЕДАН ОТ БАЙ ПЪН. А, да, има един: войната и геноцидът. Ама пък, демократите, тези велики хуманисти, отричат, че ше прават точно това.................

Още от Анализи
Защо Маркус Зьодер няма да бъде следващият канцлер на Германия