Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

Икономиката на България расте стабилно, но е сред най-бавните в региона, ЕК представя планове за новия бюджет на ЕС, а Курода ще остане ръководител на ЯЦБ

По-важното от миналата седмица

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Икономиката на България се е разширила с 3,6% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2017 г., което представлява забавяне спрямо ръста от 3,9% през предходното тримесечие, сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). Това представлява най-слабото разширяване от третото тримесечие на 2016 г. насам.

Националната статистика отчете увеличение на БВП през първото и второто тримесечие на миналата година от 3,7%, а през периода юли – октомври беше отбелязан най-високият тримесечен ръст на произведените стоки и услуги в българската икономика през тази година – 3,9%. Само през четвъртото тримесечие на 2016 година беше регистрирано по-голямо нарастване от 4%. На тримесечна база БВП расте с 0,8 на сто спрямо нарастването от 0,9 на сто през третото тримесечие на 2017 г. Основният двигател продължава да бъде вътрешното потребление, където темпът на растеж леко се ускорява до 4,7% на годишна база. За сравнение - ръстът през предходното тримесечие беше 4,3%. 

Годишната инфлация през януари продължава тенденцията на забавянеПотребителските цени в България се увеличават с 1,8% на годишна база през януари 2018 г., като се забавят чувствително спрямо отчетения през декември ръст от 2,8%. Според предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) месечната инфлация през първия месец на годината е 0,3%.

Лошите кредити в България отчитат поредно понижение – този път в сферата на бързите заеми. Изчисленията на Investor.bg на база на данните на централната банка показват, че необслужваните вземания намаляват вече 13 тримесечия. През третото тримесечие на 2014 г. те са 614,022 млн. лева при раздадени 2,013 млрд. лева кредити. В края на декември размерът на необслужваните заеми при вземанията на дружествата, специализирани в отпускането на бързи заеми в България е 344,6 млн. лева и намалява с 15,7% (64,1 млн. лева) на годишна база, отчете Българската народна банка (БНБ).

ЕС и еврозоната

Парламентът на ЕС предпочита управителя на централната банка на Ирландия Филип Лейн да бъде назначен за нов заместник-председател на ЕЦБ пред министъра на икономиката на Испания Луис де Гиндос. По-рано беше проведено неофициално изслушване на двамата кандидати в комисията по икономически и парични въпроси на Парламента, която изпрати оценката си на Съвета на държавите членки. Те ще изберат кандидат и ще го предложат на парламента. Вотът на Европейския парламент обаче не е обвързващ, а държавните и правителствените ръководители ще имат последната дума. Според съобщенията в медиите те, от своя страна, благоприятстват Де Гуиндос.

Европейската комисия представи различни варианти за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода от 2021 г. до 2027 г. Бюджетната дупка, произтичаща от излизането на Обединеното кралство от ЕС, би могла да бъде запушена, наред с другото, чрез съкращаване на селскостопанската и инфраструктурната помощ за по-бедните региони и бъдещо разпределяне на средства от ЕС на държавите членки само при условие, че те спазват конституционните принципи. За първи път ЕК определи обхвата на общите фондове за еврозоната. За седемгодишния период е посочена бюджетна линия от най-малко 25 млрд. евро. Комисията възнамерява да публикува окончателното си предложение за бюджета през май.

Икономическата продукция в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2017 г. се е увеличила с 2,7% на годишна база според Евростат. За цялата изминала година БВП на еврозоната се повишава с 2,5%, което е най-бързият темп на растеж от 2007 г., когато беше отчен скок от 3%. Същият темп на растеж се отбелязва и от ЕС като цяло. В страните от еврозоната БВП се увеличава с 2.7% на годишна база през последните три месеца на изминалата година, показват експресните оценки, публикувани от Евростат. През третото тримесечие отчетеният растеж беше с 2,8% и в ЕС, и в еврозоната.

Заетостта във Франция се е увеличила през 2017 г. с най-бързия темп от десет години. Общо са били създадени 253 500 нови работни места. ова е най-силният растеж от 2007 г. насам, преди рецесията във Франция през 2008-2009 г. да унищожи стотици хиляди работни места. Увеличението на година база е с 1,3 на сто спрямо създадените през 2016 г. 234 500 работни места. Френската безработица напоследък се свива значително и в момента е 8,9%. 

САЩ

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разкри плана си за реконструиране на американската инфраструктура. Президентът препоръчва на Конгреса да одобри общо 200 млрд. долара през следващите десет години, които да бъдат използвани като вид начално финансиране. С помощта на частни инвеститори следва да се мобилизират общо 1,5 трилиона долара. Правителствените средства на свой ред трябва да бъдат финансирани чрез съкращения, наред с други неща, на социалните разходи. Целта е и реформа на процеса на одобрение на финансираните проекти.

Освен това Тръмп поднови заплахите си за повишаване на митата за износ в Съединените щати. Той щял да преследва всички страни, които „отнемат на САЩ и последната риза" и „са се измъквали цели 25 години безнаказано". Междувременно министърът на търговията Уилбър Рос обяви различни допълнителни наказателни мита срещу според американското правителство „твърде евтиния внос“. Те включват напр. чугунени тръби от Китай, но цените на вноса вероятно ще ударят и производители от други страни. Рос също така цели постигане на значително намаляване на вноса на стомана в САЩ и предлага да наложи квота за внос на всички страни вносителки до 63% от съответните количества внос през 2017 г.

Междувременно Южна Корея обяви, че иска да вкара търговския си спор със Съединените щати в Световната търговска организация (СТО). По-конкретно става дума за антидъмпинговите мита, които САЩ въведоха през 2016 г. за южнокорейски стоманени продукти и трансформатори. Сега ще има разговори между двете страни, медитирани от СТО.

Финансовият регулатор на САЩ Finra започна разследване дали последните сривове на фондовия пазар могат да се дължат на манипулиране на пазара. Това касае преди всичко индекса на волатилността Vix, изчисляван от CBOE. Така например участниците на пазара биха могли да насочват залози, за да повлияят на индекса. Междувременно цените на повечето фондови пазари се възстановиха леко от спада през предходните седмици.

Американската инфлация остана през януари на непроменено ниво от 2,1% спрямо предходната година. Базовата инфлация не се промени и остава на равнище от 1,8%.

Япония

Японското правителство номинира ръководителя на централната банка Харухико Курода за нов мандат. Новите заместници ще бъдат досегашният директор в банката Масайоши Амамия  и професорът по икономика Масазуми Уакатабе, който се смята за привърженик на изключително разхлабената парична политика. Номинациите все още не са одобрени от Парламента, което се смята за сигурно, тъй като управляващата коалиция има ясно мнозинство в двете камари.

Брутният вътрешен продукт на Япония нарасна с 1,6% през 2017 г. в сравнение с предходната година. През четвъртото тримесечие се наблюдава увеличение от 0,1 спрямо предходното тримесечие. Японската икономика нараства за осмо поредно тримесечие - най-дългата серия растеж от 28 години насам. Въпреки по-слабите от очакванията данни много икономисти предвиждат ръстът да продължи, защото компаниите могат да използват силната си печалба за капиталови разходи. Очаква се най-затегнатият пазар на труда от около 40 години насам най-накрая да даде на синдикатите по-голяма възможност за водене на преговори за заплати.

Частното потребление, което представлява около две трети от БВП, се е повишило с 0,5% спрямо предходното тримесечие, което е повече от средната прогноза за увеличение от 0,4% и отстъпление от ревизираните 0,6% през предходното тримесечие.

Южна Африка

Президентът Якоб Зума подаде оставка и по този начин предотврати вот на недоверие от своята управляваща партия АНК. Срещу Зума през последните години многократно бяха повдигнати сериозни твърдения за корупция. Новият държавен глава е ръководителят на ANC от декември Сирил Рамапоза.

Глобалната икономика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчислява, че търсенето на петрол в световен мащаб ще продължи да нараства. В същото време се очаква да се увеличи и предлагането от производители извън страните от ОПЕК. По-специално компаниите в САЩ наскоро значително разшириха своя добив. Според прогнозите на МАЕ САЩ могат да изпреварят Русия до края на годината и отново да станат най-голямата държава производителка на петрол.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Тръмп се присъединява към Пекин в „демонтирането“ на демокрацията в Хонконг