Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Повечето големи компании се провалят с климатичните цели

Европейските компании се представят най-добре, особено в Швеция, Германия и Финландия

Повечето големи компании се провалят с климатичните цели

Снимка: EPA/Bagus Indahono

По-малко от една на всеки четири от най-големите компании в света са напът да постигнат основните цели за изменението на климата, според ново проучване, публикувано днес.

Констатациите от проучването на близо 700 регистрирани фирми в 14 държави от 2015 до 2019 г. са разкрити в деня, в който американският президент Джо Байдън стартира виртуална среща на върха по климата, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Според британската инвестиционна компания Arabesque малко по-малко от една четвърт (24,84%) от големите компании в световен мащаб са взели мерки за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 по Целзий. Европейските компании се представят най-добре, особено в Швеция (50%), Германия (39,29%) и Финландия (33,33%). Франция е малко назад (32,5%), следвана от Великобритания и САЩ (и двете с по 23,08%). Китай (8,51%) и Австралия (4,55%) изостават. Но проучването установи, че 15% от компаниите, свързани с водещи индекси като FTSE 100, S&P 100, DAX и Nikkei, не публикуват своите емисии на парникови газове.

Още по темата


Парижкото споразумение от 2015 г. се стреми да ограничи глобалното затопляне до 2,0 градуса по Целзий (5,4 Фаренхайт) над прединдустриалните нива и, ако е възможно, дори до не повече от 1,5 по Целзий. Целта от 1,5 градуса се оказва трудно постижима, но се очаква 70% от компаниите да постигнат целта от 2,0 градуса до 2030 г.

"Декларациите за добро намерение сами по себе си няма да доведат до необходимите навременни действия," каза председателят на Аrabesque Георг Кел. „Всъщност, въпреки нарастващия брой ангажименти, средните нива на въглероден диоксид в атмосферата са се увеличили от 2015 г. насам. Тази година е потенциална повратна точка, която предлага на корпоративните лидери шанс да действат по съответния начин. Но времето изтича."

Байдън е поканил 40 световни лидери на виртуална среща на върха за Деня на Земята, между които президента на Китай Си Дзинпин и неговия колега Владимир Путин от Русия.

Европейските законодатели в Брюксел постигнаха в сряда споразумение с държавите-членки за нетно намаляване на "поне 55 процента" от емисиите на парникови газове до 2030 година.

Британският премиер Борис Джонсън обеща във вторник амбициозно намаление на емисиите на въглерод от 78% до 2035 г. в сравнение с нивата от 1990 г. - 15 години по-рано от планираното преди. Усилията на Лондон в областта на околната среда са от особено значение, тъй като той е домакин на следващата конференция на ООН по климата, COP26, в Глазгоу, Шотландия, през ноември. 
 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ръстът на паричното предлагане в САЩ вещае 6-9% инфлация до края на годината