Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ТОП 10 на бедствията са причинили щети за 85 млрд. долара през 2018 г.

Тази година всеки населен континент е бил засегнат от предизвикани от климатичните промени тежки метеорологични събития

ТОП 10 на бедствията са причинили щети за 85 млрд. долара през 2018 г.

Щети, причинени от уриган във Флорида. Снимка: архив Ройтерс

Десетте най-тежки бедствия през 2018 г., свързани с климата, са причинили щети за поне 84,8 млрд. долара, заяви благотворителната организация Christian Aid в изследване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тази година всеки населен континент е бил засегнат от предизвикани от климатичните промени тежки метеорологични събития, каза организацията и предупреди, че са необходими спешни действия за борба с глобалното затопляне.

„Този доклад показва, че в момента климатичните промени оказват опустошително въздействие върху живота и препитанието на много хора", заяви Кат Крамър от британската организация.

Според доклада най-скъпоструващите бедствия, свързани с климата, през 2018 г. са били ураганите Флорънс и Майкъл, причинили щети за поне 32 милиарда долара при преминаването си през САЩ, Карибския регион и Централна Америка.

САЩ също така са понесли загуби за поне 9 милиарда долара от горски пожари, причинили смъртта на десетки хора и унищожили хиляди жилища в Калифорния.

В Япония тежките наводнения през лятото и тайфунът Джеби през есента са нанесли щети за над 9,3 милиарда долара.

Според доклада сред най-скъпоструващите бедствия, свързани с климата, през 2018 г. са били също така сушите в Европа, наводненията в Индия и тайфунът Мангхут във Филипините и Китай.

Авторите на изследването са събрали информацията за обема на щетите, като са използвали данни от източници, включително правителства, банки и застрахователни фирми. В някои случаи обаче данните са се отнасяли само за застрахованите загуби, а също така не са включвали човешките загуби.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Тръмп греши, че обезценката на еврото ще помогне на Европа