IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея вади Япония от списъка със страни с преференциален търговски статут

Тази стъпка задълбочава дипломатическия и търговския спор между двете страни

11:43 | 12.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южна Корея съобщи, че е решила от септември да извади Япония от "белия списък" със страни с преференциален търговски статут, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Този ход се възприема като ответна мярка, задълбочаваща дипломатическия и търговски спор между двете страни след решението на Токио в началото на месеца да извади Южна Корея от своя "бял списък" със страни с минимални търговски ограничения. Японската мярка влиза в сила от 28 август.

Южнокорейското министерство на търговията, промишлеността и енергетиката обяви план, предвиждащ реорганизация на списъка в три групи търговски партньори вместо досегашните две групи, уточнява агенция Йонхап. Япония ще бъде включена в новосъздадената група.

Досега Япония беше включена в списък с 29 страни, ползващи преференциални условия за износ.

Новата група ще бъде между двете съществуващи и ще бъде само за страни от четирите международни търговски режима по Споразумението от Васенаар за контрол на износа на конвенционални оръжия и стоки и технологии с двойна употреба, но които са въвели система за контрол на износа, нарушаваща международните норми.

По силата на променените критерии южнокорейските предприятия, изнасящи стоки за Япония, ще трябва да представят пет различни документа, вместо досегашните три, за да получат разрешение. Срокът за одобрение ще бъде около 15 дни вместо досегашните пет.

Търговската война между двете съседни страни избухна миналия месец, след като Япония внезапно наложи ограничения за износа към Южна Корея на три промишлени химикала, необходими за производството на полупроводници и екрани. Това нанесе тежък удар върху перспективите за развитие на гиганти като Samsung Electronics.

Японските компании трябва да получават резрешение от правителството за всяка пратка към съседната страна, като срокът за издаването му е около 90 дни. Японското правителство обясни, че мярката е в резултат на слабия контрол на Сеул при износа на материали, които биха могли да се използват за военни цели. Южна Корея обаче е убедена, че това са икономически репресии в отговор на решението на южнокорейския върховен съд, според което японски предприятия трябва да платят обезщетения на корейски жертви, извършвали принудителен труд по време на война. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още