IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой хонконгци искат британски отвъдморски паспорти

Документът за самоличност проправя път за британско гражданство

09:32 | 27.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Рекорден брой граждани на Хонконг са подновили или кандидатствали за британски отвъдморски паспорт през миналата година на фона на антиправителствените протести и напрежението с Пекин, пише Bloomberg.

През 2019 г. са издадени 154 218 нови британски отвъдморски паспорта на граждани на Хонконг, което е осемкратен скок спрямо предходната година, пише South China Morning Post, цитиран от информационната агенция. Данните са на британското правителство.

Подновени са други 32 813 до края на юни тази година, което е вторият най-голям брой от 2006 г. насам.

Този документ за самоличност е продукт на края на британската колониална ера, създаден да признава жителите на Хонконг по това време като британски граждани в чужбина, въпреки че дава право на притежателите му да останат в страната за 6 месеца без друго разрешение.

През юли правителството на Обединеното кралство повиши статута на притежателите на британски отвъдморски паспорти в Хонконг, за да им предложи път към гражданство в отговор на решението на Китай да наложи закон за национална сигурност на специалния административен район.

Политическите вълнения накараха много жители на Хонконг да планират излизане от бившата британска колония в търсене на повече стабилност и свобода. Великобритания се превръща във все по-привлекателна дестинация с облекчаването на имиграционната политика спрямо притежателите на британски отвъдморски паспорти.

Брокерите на имоти в Лондон вече съобщават за увеличен интерес на купувачи от Хонконг, като запитванията към някои агенции отчитат 80% ръст.

В Хонконг има около 350 000 притежатели на такива паспорти. Още 2,5 млн. души отговарят на изискванията да получат такъв паспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още