IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въвеждат нови санкции срещу 18 ирански банки

С поредния си ход Вашингтон изолира още повече Иран от световната финансова система, прекъсвайки и малкото останали законови връзки с нея

09:39 | 09.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви нова порция санкции срещу финансовия сектор на Иран – пореден опит да се отдели икономиката на страната от останалия свят и да се окаже натиск върху властта в Техеран.

В рамките на решението, обявено в четвъртък, финансовото министерство включва в черния си списък 18 банки в Иран, които досега успяваха да избегнат някои от американските санкции, съобщава Bloomberg. Ограниченията бяха обявени в онлайн публикация на Службата за контрол на чуждестранните активи, като седмици по-рано това са били разпратени до различни американски органи, за да бъде оценен ефектът от тях.

Днешната мярка „отразява нашия ангажимент за спиране на незаконния достъп до американски долари“, посочва финансовият министър Стивън Манучин в позицията. „Нашите програми за санкции ще продължат, докато Иран не прекрати подкрепата си за терористични дейности и не спре ядрените си програми“, допълни той.

По думите му ограниченията няма да попречат на трансакциите с хуманитарна цел.

С поредния си ход САЩ изолират още повече Иран от световната финансова система, прекъсвайки и малкото законови връзки с нея, които страната успяваше да запази. Всичко това, очаквано, я прави много по-зависима от неформалната или незаконната търговия. Икономиката на страната вече е силно засегната от отслабените продажби на петрол и други стоки заради съществуващите американски ограничения, след като Доналд Тръмп изведе САЩ от иранското ядрено споразумение от 2015 г.

„На фона на пандемията от Covid-19 американският режим иска да взриви оставащите ни канали, чрез които плащаме за храна и лекарства“, написа иранският външен министър Джавад Зариф в туит, след като бяха обявени санкциите. Той заяви, че иранският народ ще преживее поредната „жестокост“, определяйки действията на САЩ като престъпление срещу човечеството.

Първоначално новината за санкциите имаше хладен прием сред някои представители на администрацията, тъй като те биха могли да усложнят предоставянето на хуманитарна помощ за страната, която бе силно засегната от коронавирусната пандемия и съществуващите досега ограничения. Две от санкционираните в четвъртък банки - Middle East Bank и Saman Bank, извършват основната част от хуманитарните търговски трансакции на страната.

Според запознати с планирането на санкциите техните основни цели са две. От една страна, да затворят оставащите пролуки за получаване на приходи на иранските власти. От друга – да затруднят обещанието на Джо Байдън за повторно връщане на САЩ в ядреното споразумение, ако той успее да спечели президентските избори следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още