Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бюджет 2021: „В непознати води“

Икономистите от ИПИ предлагат алтернативен разчет с 3 млрд. лв. повече за бизнеса и 4 млрд. лв. повече за компенсиращи мерки

Бюджет 2021: „В  непознати води“

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 г. граждани, бизнес и правителства са в „непознати води“: пандемията от Covid-19 причини криза с невиждани в последните десетилетия внезапност, дълбочина и въздействие върху всеки аспект на социално-икономическия живот. Това са само част от изводите на икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които днес представиха алтернативна бюджетна рамка за 2021 г.

Експертите отчетоха, че съставянето на държаната план-сметка за догодина е предизвикателство не просто защото е трудно да се прогнозира стопанската динамика за следващата година, а и защото към момента не може дори да оцени колко значим е ударът на пандемията през тази. „Анализите и прогнозите дори на най-авторитетните международни институции стъпват на допускания, догадки и сценарии за развитието на събитията през зимата и пролетта, при все още оскъдни данни за ефекта на пандемията върху потребители и инвеститори през октомври и ноември“, обясни Лъчезар Богданов от ИПИ.

Той посочи, че България не е подмината от кризата, макар че у нас тя се усети малко по-късно - през първото тримесечие икономиката все още расте, отчита спад от 10,1% през второто тримесечие, а растежът от 4,3% през третото не е достатъчен, за да преодолее срива, обясни Богданов.

„Отговорът на правителството през тази година бе подкрепа за заетостта с мярката 60/40 и пренасочване на част от еврофондовете към разходи, свързани с кризата и субсидии за пострадали фирми. Голямото нарастване на разходите обаче, което води до рекорден дефицит от над 5 млрд. лева, или 4,4% от БВП, се дължи на почти ежеседмичното и хаотично увеличение на социални плащания и обещанията за още строителство на инфраструктура. През 2021 г. правителството предлага още от същото – по-високи заплати, пенсии и детски надбавки за всички без търсене на ефект; в резултат, разходите ще надхвърлят 52,5 милиарда лева, или 42,2% от БВП. Дефицитът ще доближи 5 милиарда, или 3,9% от БВП“, отчитат още от ИПИ.

Според икономистите обаче България трябва и може да излезе по-бързо от кризата и да увеличи потенциала си в дългосрочен растеж. Фокусът на Алтернативния бюджет на ИПИ е върху постигането на по-бързо възстановяване и по-висок икономически ръст в следващите години чрез по-ниски данъци за предприемачи и заети, съкращаване на ненужни и неефективни разходи и структурни реформи.

Основни акценти

• По-ниски данъци -  ускорена данъчна амортизация за инвестициите в машини и оборудване и намаляване с 5 процентни пункта на осигурителната тежест за наетите в частния сектор както и преминаване от мерки за субсидии и компенсиране на загуби към преотстъпване на данъци и осигуровки и насърчаване на заетостта и преквалификацията на работещите в нови или успешни и растящи предприятия.

• Съкращаване на разходи и данъчни привилегии за избрани сектори – по-ефективно насочени социални разходи, вместо предизборно мотивирани увеличения – например семейни помощи за деца с доходен критерий и насочени към нуждаещите се домакинства. Едновременно с това, премахване на субсидии и специални данъчни преференции, изкривяващи конкуренцията. Нужно е и повишаване на данъчната събираемост чрез затваряне на „вратички“ за неспазване на привилата.

• По-ефективен публичен сектор –  повишаване на възнагражденията в бюджетната сфера при две условия: явен дисбаланс и недостиг на кадри (както например при медицинските сестри) и провеждане на структурни реформи (например чрез премахване на регулации, реорганизация на дейността), водещи до оптимизация на персонала. Ускоряване на реформите чрез смели стъпки, включително например при използването на електронни услуги, което ще позволи съкращаване на разходите за текуща издръжка и заплати в администрацията.

По-бързи структурни реформи – от 2021 г. сме в уникалната ситуация Европейският съюз буквално да дава „пари срещу реформи“. От ИПИ предлагат с подготвяния национален план за възстановяване да се заложат амбициозни и бързи реформи още за 2021 г. Това ще отвори достъпа до средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, които да подкрепят промените и реформите, а част от средствата могат още догодина да финансират мерки за преодоляване на кризата и подкрепа на бизнеса.

Според изчисленията на ИПИ Алтернативният бюджет оставя 3 млрд. лева повече за инвестиции и създаване на продуктивни работни места в успешно адаптиращите се към новите условия предприятия. Икономистите пресмятат, че са съкратили повече от 2 млрд. лв. неефективни разходи, а ако се направят бързи реформи и по-добро насочване на европейски средства това ще „отпуши“ допълнителни близо 2 млрд. лева за финансиране на бюджетните разходи.
ИПИ са изчислили Алтернативния бюджет с дефицит с 1 млрд. лева по-нисък от заложения в законопроекта на правителството. Заедно с това, реформите и промяната в приоритетите позволяват устойчиво свиване на дефицитите през 2022-2023 г. и намаляване на нуждата от допълнителен държавен дълг.

Разходна бележка за 2021 година

Държавният бюджет за следващата година ще струва средно по 7 557 лв. на българските данъкоплатци. Общо 52,5 млрд. лв. ще похарчи държавата през 2021 г. Разходната бележка показва разбивка на тази сума по функции, като разпределя средствата поравно върху всички български граждани. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Щ. Ножаров: Очакванията на правителството за икономиката са твърде оптимистични