IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За онлайн справки от Централния кредитен регистър под 14 дни се заплаща такса

Информация на сайта на БНБ дава съвети как се прави справка от Регистъра на банковите сметки и сейфове по електронен път

14:02 | 06.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка публикува информация със съвети как се прави справка в Централния кредитен регистър и в Регистъра на банковите сметки и сейфове (РБСС) по електронен път.

Информация за кредитните си задължения може да получи всяко физическо лице, което разполага с квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП).

В издадения от лицензиран български доставчик на удостоверителни услуги КУКЕП е необходимо да съдържа ЕГН на лицето.

Личният електронен подпис трябва да се инсталира по зададените инструкции на избрания доставчик на удостоверителни услуги. От централната банка съветват при ползване на услугата предварително да се прочете Ръководство за използване на електронни услуги от информационната система на ЦКР.

Начини на плащане

Съгласно Наредба № 22 за ЦКР, справки по електронен път за информация от регистъра се предоставят безплатно на физически лица в 14-дневен срок. Когато обаче те се правят в по-кратък срок, се заплаща такса.

От БНБ уточняват, че сроковете за извършване на справки се правят само в рамките на работното време на  централната банка от 8:30 до 17:00 ч., след регистриране на заявлението за извършване на справка.

Дължимата такса за издаване на справка по електронен път от ЦКР се заплаща предварително чрез виртуално терминално устройство ПОС на интернет страницата на БНБ, с дебитна или с кредитна карта на Visa, Mastercard или Bcard.

Защита на личните данни

От централната банка уверяват, че като администратор на лични данни БНБ обработва предоставените лични данни и документи за целите на Закона за кредитните институции в съответствие с европейските законови изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още