Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ако се стигне до санкции за Калиакра, България ще плаща по 20 хил. евро на ден

Кметове и собственици на земи по морето представиха позициите си в Министерския съвет

Ако се стигне до санкции за Калиакра, България ще плаща по 20 хил. евро на ден

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По 20 хил. евро на ден ще бъдат санкциите от ЕС за защитената зона „Комплекс Калиакра“, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който събра заинтересованите страни на среща в Министерския съвет.

Припомняме, че след като България бе осъдена от Съда на ЕС заради ветропаркове в района на Калиакра, екоминистърът Нено Димов забрани дейностите на територията на защитената зона с цел да предотврати налагането на санкции  за държавата от стотици милиони евро от страна на ЕС.

Още по темата

Това предизвика протести от страна на местното население, което смята, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов.

Според еколози обаче хората са подведени, а целта е земеделските земи да не се застрояват. Прокуратурата също ще вземе отношение по казуса, след като се запознае с данните по случая.

Премиерът апелира да се намери бързо и работещо решение в спокоен диалог. Стига с тези обиди, призова Борисов заинтересованите страни. 

От думите на присъстващите кметове стана ясно, че Планът за управление е изготвен без участието на местните общности и това е основен проблем.

„Основната причина за протестите беше липсата на информация, неяснотата за хората. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са реалните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици“, коментира кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че в плана има редица сгрешени текстове и даде пример с това, че за две от селата е посочена надморска височина нула. 

Още по темата

Екоминистърът Нено Димов каза, че проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не е в Натура 2000, а в начина, по който са определяни границите на земите, в липсата на работещи механизми, в замитането на проблемите под килима.

Според него Планът за управление ще бъде готов тогава, когато отчете всички гледни точки или максимално много, трябва да е траен и работещ и да се смени начинът, по който се води политиката по опазване на околната среда.

По думите му основната цел е да се спести на България влизането във фаза на реални санкции от ЕС и да се види как да се действа с Плана за управление.

Ана Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, пък заяви, че за изготвянато на Плана за управление са ползвани официални данни и че научната общност е обидена във връзка с появилите се квалификации за некомпетентност.

Димитър Канариев от Националната асоциация Българско Черноморие посочи, че процедурата, по която планът е разработен, е порочна и ще бъде обжалвана.

По статията работиха: автор Веселина Йорданова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (10)

0
 
9
 
10
s3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По Бай Тошово време ефективността беше ниска, но сметкатяа излизаше от това че всичката печалба оиваше за държавата. При капитализма, печалбата вече отива по честни частници, а загубите се покриват от държавата. Верно, ефективността е по-голяма, но това е без значение като дръпнеш чертата.
0
 
5
 
9
tnm до: Императорът
преди 4 месеца
Ваше Величество, както и преди Ви написах, вината съвсем не е в Брюксел.
Нашите НПО-та навремето са изготвили списък с териториите, който да бъдат включени в защитените зони.
Всяка отделна държава /в България - НПО-тата/ решават какви ограничения за наложат за всяка отделна ЗЗ. Веднъж, разписани и изпратени в Брюксел, режимите за тези територии трябва да се спазват.
Иначе - санкции и глоби.
2
 
4
 
8
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Коментарът е изтрит заради обидно съдържание
7
 
3
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
По бай Тошово време се построи 100 километра магистрала, тръбите през ден се пукаха и за телевизор и хладилник се чакаше ред. Поне 3-ма работещи издържаха 1 пенсионер(не се живееше дълго). Сега съотношението е 1:1. Даже да се върнат работещите в чужбина ще стане около 1.7:1.
4
 
4
 
6
Mavi Goz до: Invcom
преди 4 месеца
Мани го тоя ф^ес!

Още от България
Некоректни арендатори да не получават субсидии за ниви, иска кметът на Дългопол