Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Новите сгради и броят на жилищата в тях намаляват през третото тримесечие

Най-голям е относителният дял на въведените в експлоатация къщи, следван от жилищните кооперации, изчисли НСИ

Новите сгради и броят на жилищата в тях намаляват през третото тримесечие

Снимка: Pixabay

По-малко сгради с по-малък брой жилища в тях са въведени в експлоатация през третото тримесечие на 2018 г. В същото време намалява и средната полезна площ на новопостроените жилища. Новото строителство остава съсредоточено в Пловдив и морските области, информират от Националния статистически институт (НСИ).

От предварителните данни се разбира, че броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на тази година е 454, а новопостроените жилища в тях са 1944. В сравнение с година по-рано зданията са с 51 по-малко, или с 10,1%, а жилищата в тях намаляват със 73, или с 3,6%.

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища по тримесечия


Националната статистиkа отчита, че от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2018 г. със стоманобетонна конструкция са 71,6%, с тухлена – 25,1%, с друга – 2,9%, и с панелна – 0,4%.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72,2%), следвани от жилищните кооперации (20,3%).

В сравнение с година по-рано броят на новопостроените къщи, вили и сгради от смесен тип в края на октомври намалява, докато броят на новопостроените жилищни кооперации се увеличава.

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 91 сгради с 559 жилища в тях, Пловдив - 77 сгради с 239 жилища, и Бургас - 68 сгради с 543 жилища.

Въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилища по области 
през третото тримесечие на 2018 година

В НСИ пресмятат, че най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (43,3%), следват тези с три стаи (27,5%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3,9%.

Въведени в експлоатация новопостроени жилища по брой на стаите

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през третото тримесечие на тази година е 162,7 хил. кв. м, или с 4,5% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2017 г., докато жилищната площ се увеличава с 3,5% и достига 107,6 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 84,4 кв. м през третото тримесечие на 2017 г. на 83,7 кв. м през същото тримесечие на 2018 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Русе - 189,5 кв. м, и Благоевград - 134 кв. м, а най-малка - в областите Разград - 40 кв. м, и Бургас - 67,9 кв. метра.

Обща полезна и жилищна площ на въведените в експлоатация новопостроени жилища по тримесечия

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Мартин Янев: Изграждането на устойчиви сгради е с 15% по-скъпо, но се изплаща