Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Райфайзенбанк: Коронавирусът забавя, но не спира ръста на жилищните цени у нас

През второто тримесечие средната цена на квадратен метър в София достига 1176 евро и расте с 5% на годишна основа, сочи анализ на банката

Райфайзенбанк: Коронавирусът забавя, но не спира ръста на жилищните цени у нас

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата у нас продължават да растат и през тази година, но с по-бавен темп. Към второто тримесечие цените на жилищата във всички областни градове се увеличават средно с 5,3% спрямо 7,3% през същия период на 2019 г. и 7% през 2018 г. Това сочи анализ на сектора на недвижимите имоти през първото полугодие на Райфайзенбанк и Bulgarian Properties на база идексите PSPI.

„Ценовият ръст по-скоро се дължи на силното първо тримесечие, преди да се наложат ограниченията“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк. „Тенденциите, които наблюдаваме в момента, са по-малко на брой нови проекти с по-малка площ. Издадените разрешителни за строеж също намаляват и са на нивата от 2016-2017 г.“, казва още той.

Според анализа цените на жилищата в София растат с 5% спрямо 2019 г., а средната продажна цена е 1176 евро на кв. м. Най-скъпата локация в столицата е Докторски паметник със средна цена от 2464 евро на кв. м, а най-евтино жилище може да бъде купено в кварталите Обеля и Модерно предградие, където средните цени на квадратен метър варират между 800 и 850 евро на кв. м.

Още по темата
В Бургас средната цена на имотите възлиза на 880 евро на кв. м, което е ръст от 1,92% спрямо 2019 г., във Варна тя достига 852 евро на кв. м, което е ръст с 1,88%. В Пловдив средната цена на жилищата достига 795 евро на кв. м, като нараства с 3,85%.

В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 377 евро на кв. м, и Видин – 330 евро на кв.м.

Въпреки растежа на цените на имотите през последните няколко години коефициентът на достъпност, показващ колко средни заплати са нужни, за да се закупи един квадратен метър жилищна площ, остава устойчив и за София възлиза на 1,20 спрямо 3,43 през 2008 г.

Анализът сочи, че към края на второто тримесечие жилищният пазар в страната се възстановява сравнително устойчиво след извънредното положение, когато са се изповядвали малко сделки, банките са преразглеждали рисковите си политики, а хората са задържали разходите си поради опасения от развитието на пандемията и икономическото си бъдеще.

„Икономическата криза, породена от извънредната здравна обстановка (Райфайзен Рисърч очаква спад на БВП на България за цялата 2020 г. с 6%), несъмнено ще се отрази негативно и на пазара на имоти, но ще се усети по-късно“, смята Георги Георгиев.

Според него продавачите ще обмислят цените, на които обявяват имотите си за продажба, трябва да бъдат готови за преговори и да са по-гъвкави. Купувачите трябва реално да оценяват своите възможности, за да могат да посрещнат тежестта на бъдещите задължения.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
5
 
13
Веск до: Topolka
преди 1 година
Няма профилна снимка
Надува се сбалон с нисколихвени кредити. Последна мода, която противоречи на обществения и икономически строй наречен капитализъм е ОТРИЦАТЕЛНАТА ЛИХВА. Не може лихва да е отрицателна ако капитализмът ти е нормален. Централните банки в свои сметки записват, че имат едни пари, но те ги нямат. Просто ги записват. На края тези шмекерски пари никога неизработени се налепват на цената на имотите като холестерол по кръвоносните съдове и ...тииииииит.. Докога така. Напомням само криза 2008ма в САЩ, у нас чак 2009та в края, 2010та, Минимум на цените 2013та в София. В страната даже още едни 6 месеца назад всичко. Само напомням. Кой казва, че сега ще е същото? Една стена на апартамент е 200 лева. Кубик бетон е 200 лв. - кажи го за цели 5 квадрата плоча. Та значи колко стени и бетон има у един апартамент. Та колко стени и колко плоча има тоя апартамент за над 1000 евро квадрата. Естествено има и арматурно желязо. Мазилки, дограми, малко кабели. Труд естествено. Някой каза тук 400 евро квадрата. Да, при това с ДДС и всичките осигуровки, без 30 процента под масата даже. Това, че се свръх-над-супер-пре-застрояват големите градове си е големия проблем днес. Не цените и не лихвите и не доходите. Толкова се *** градовете за 100 години поне напред, че ум не ми го побира, но все ми е тая. Така е решил НАРОДЪТ. Няма балон дето да не е пукнал или поне здраво издишал. Няма.
1
 
6
 
12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тук едва ли не приемат, че кризата , която си идваше и без короната вече е отминала. Не е. Светът е свръхзадлъжнял и то особено т.нар. развити и големи икономики. САЩ, Китай, Япония, Франция, Италия, Русия и мн. други. Свръхзадлъжнели са, а с ик. ръст от 1-2 процента и застаряло население този дълг няма да се стопи. Нулевите и отрицателни лихви само отлагат проблема, кризата, големия пук. Ако има лихви великите икономики умират. Сега вървят ускорени фалити - за съжаление САЩ, Котай и Япония са сред страните с ясно и видимо увеличени фалити от кризата. Ама те цените щели да растат. Пускат толкова много неизработени пари за харчене, че светът изглежда стабилен, но не е. Как няма да растат активите, банките бълват крадити. С тези електронни плащания даже не печатат пари. Просто централните банки си записват една сума за налична и толкова. Раздават на банките кредит с 1 процент отриц. лихва, банките дават на нас с ниска лихва. Всички доволни, но парите не са хртийки и числа. Те са или поне трябва да са ресурс. Те са ценностната система на капитализма. Ресурс, с който светът злоупотребява целенасочено харчейки никога неизработени ***. До кога ли? Десетилетие ЕС се бори с дефлацията, която спираше растежа след кризата 2008-2009та година. Ама забравихме вече това. Цените се вдигали, всичко е на 6. Купувай прескъпо, че утре още по-прескъпо. Как пък не.
1
 
13
 
11
Анонимен187744 до: nikolovnn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не пуснаха. Седмица преди да излезе официалната статистика на имотния регистър за 17 процентния спад, пуснаха статия за "стабилните" цени. Определено в този сайт премълчават истини.
1
 
14
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз само да попитам Инвестор - Вие статия за спада броя на продажбите през 2-то тримесечие написахте ли? Не говоря за първото полугодие, за 2-то тримесечие питам. Колко беше спада: 17-18%? Май нещо такова... До кога ще вървят така нещата със сделките и до кога цените "няма да падат"? Ако може простичко, като за втори клас да ми отговорите!
1
 
16
 
9
преди 1 година
Бръщолевенето на подобни глупости може да означава лоши неща за Райфайзенбанкк или поне за някои от управляващите я.

Още от България
„Кауфланд“ купи имоти в столичния квартал „Изгрев“ за 11 млн. лв.