Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителството през април у нас остава почти на нивата от март

Спрямо април миналата година се отчитат двуцифрени спадове както при сградното, така и при инфраструктурното строителство, сочат данни на НСИ

Строителството през април у нас остава почти на нивата от март

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Произведената строителна продукция у нас ограничава спадовете на месечна основа през април, но свиването на годишна база се ускорява както при сградното, така и при гражданското и инженерното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Още по темата
През април в страната все още беше в сила извънредното положение, въведено с цел овладяване на разпространението на коронавируса, но работата на строителните обекти не беше забранена, както в най-тежко засегнатите от пандемията страни. Въпреки това се очакваше някои нестартирали все още строителни проекти да бъдат отложени заради икономическата несигурност, породена от вируса.

Строителната продукция през април намалява с 0,7% спрямо март, като при сградното строителство понижението е още по-минимално – 0,2%, докато гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, се свива с 1,4% на месечна основа.

За сравнение през март, когато бяха въведени ограничителните марки заради коронавируса, произведената строителна продукция в страната ни намаля с 11,2% спрямо февруари, като сградното строителство се понижи с 15,3%, а при гражданското и инженерното строителство беше отбелязан спад от 5,3%.

Спрямо април 2019 г. строителната продукция намалява с 15%, като ускорява свиването си спрямо март, когато беше отчетено годишно понижение от 14%.

Сградното строителство отбелязва спад от 17,3% спрямо април 2019 г., като той се ускорява спрямо годишното понижение от 16,8% през март. Гражданското и инженерното строителство се свиват с 11,7% на годишна основа през април спрямо понижението от 9,8% през март. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Таня Косева-Бошова: Има търсене за качествени офис сгради