IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Такса "тротоарно право" в София може да бъде намалена с 30% до края на годината

Предложението трябва да бъде гласувано от Столичния общински съвет

18:20 | 28.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Собствениците на заведения за обществено хранене в София може да плащат 30% по-ниска такса "тротоарно право" от 1 септември до края на тази календарна година. Такова предложение ще бъде внесено в Столичния общински съвет. Съветниците трябва да одобрят и гласуват мярката в помощ на ресторантьорите, съобщава пресцентърът на Столична община.

Предложението е в резултат на разговорите между столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ) Ричард Алибегов. На срещата са присъствали председателят на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация Николай Стойнев, зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов и членове на браншовата организация.

Ако разходите на собствениците на заведения, кафенета и закусвални не бъдат намалени, има риск от сериозни съкращения  на работни места и фалити, отбеляза Алибегов.

Според БАЗ, правителствените мерки за подкрепа на малкия и среден бизнес вече дават положителен ефект. Намаление на таксите "тротоарно право" би допринесло за стабилизирането на бранша в условията на епидемична обстановка.

За месеците, в които България беше в извънредно положение и с наложена карантина, Столичната община не събира такса "тротоарно право" от собствениците на кафенета, закусвални и заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още