IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Повдигнах въпроса за Украйна, кибератаките и Навални

Трудно е да се каже дали отношенията ни ще се подобрят, признава руският президент Владимир Путин

21:33 | 16.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Журналисти следят изказването на Байдън след срещата му с Путин. <em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Журналисти следят изказването на Байдън след срещата му с Путин. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън е повдигнал някои от най-големите въпроси, разделящи САЩ и Русия, по време на срещата на върха с президента Владимир Путин, включително агресията на Москва срещу Украйна, предполагаемите кибератаки срещу САЩ и вкарания в затвора руски дисидент Алексей Навални.

„Изводът е, че казах на президента Путин, че трябва да имаме някои основни правила, които всички да спазваме", каза Байдън на пресконференция в сряда след срещата на върха.

По думите му той е призовал Путин да зачита човешките права и е повдигнал случая за двойка американци, които са затворени в страната. Двамата лидери са се договорили да започнат стратегически диалог за стабилност във формат, съставен от военни и дипломати. Новата група ще бъде фокусирана върху контрола на оръжията, наред с други неща.

Американският президент също така заяви, че е представил на Путин списък с много важна инфраструктура, която според него трябва да е извън границите на кибератаките.

Двамата с Путин са обсъждали и международни теми, поясни Байдън. Путин е предложил помощ за гарантиране на сигурността в Афганистан и двамата са дискутирали колко е важно да се попречи в тази страна да се възроди тероризмът, предаде Ройтерс. Путин е предложил помощ и по въпроса с Иран. Двамата президенти са подчертали и колко е важно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ТАСС. Путин и Байдън са обсъдили и Сирия и съхранението и възобновяването на хуманитарните коридори в тази страна, съобщи още Байдън.

Двамата са обсъдили и запазването на стабилността в Арктика и по-нататъшните стъпки в сферата на стратегическата стабилност. "Има сфери от общ интерес, в които ние можем да си сътрудничим", е отбелязал Байдън и е подчертал, че в частност става дума за стратегическата стабилност.

Байдън е изразил пред Путин и непоклатимия ангажимент на САЩ към сигурността на Украйна, предаде Ройтерс.
Американският президент е повдигнал пред Путин и въпроса, както той каза, за двама погрешка задържани американски граждани в Русия.

На отделна пресконференция в сряда руският лидер заяви, че той и Байдън са се договорили да започнат консултации по киберсигурността и да върнат съответните си посланици на техните постове в опит да намалят напрежението, в допълнение към продължаването на разговорите за контрола над оръжията.

„Срещата беше ефективна. Тя беше съществена, конкретна и се проведе в атмосфера, която помага за постигане на резултати“, каза Путин след срещата на двамата във вила от 18-ти век в парк с изглед към Женевското езеро.

Русия отзова своя посланик в САЩ преди около три месеца, след като Байдън нарече Путин „убиец“. Впоследствие Русия посъветва американския посланик в Москва да се върне във Вашингтон за консултации.

Продължаващото напрежение бе очевидно. Путин каза пред репортери, че Байдън е повдигнал случая за Алексей Навални, който беше арестуван и затворен по-рано тази година за нарушаване на условията по условно освобождаване, след като се върна в Москва от Берлин, където се лекуваше след атака с отрова. Путин каза, че Навални е знаел, че ще бъде арестуван и че е нарушил закона и трябва да отговаря за действията си.

Запитан какво ще се случи, ако Навални умре в ареста на Русия, Байдън каза: „Ясно му дадох да разбере, че последиците в такъв случай ще бъдат опустошителни за Русия“.

Въпреки съществените им различия Путин приветства Байдън, наричайки го опитен държавник и разумен партньор за диалог.

„Мога да кажа, че той е много конструктивен, уравновесен човек, както и очаквах“, каза Путин. „Струва ми се, че в повечето време говорихме на един език. Това изобщо не означава, че трябва непременно да се погледнем в душата, в очите и да се закълнем във вечна любов и приятелство. Съвсем не, ние защитаваме интересите на нашите страни и народи. Тези отношения са предимно прагматични“.

Путин каза още, че се е съгласил да започне консултации с Байдън относно киберсигурността, но отрече Москва да е замесена в каквито и да е киберсаботажи.

В отговор на въпрос за кибератаката над Colonial Pipeline Co., която според разузнавателните служби произхожда от Русия, Путин каза: „Защо Русия? Трябва да се отървем от подмятанията“.

Притиснат от журналистически въпроси за правата на човека и потискането от страна на Москва на руската опозиция, Путин обърна внимание на расовото напрежение и политическото разделение в САЩ, опитвайки се да обрисува САЩ като нестабилни.

На въпрос дали отношенията между САЩ и Русия могат да се подобрят, Путин каза, че е „трудно да се каже“.

По-рано през деня Байдън назова САЩ и Русия „две велики сили“, добавяйки, че срещата на върха е важна, защото „винаги е по-добре да се срещнем лице в лице“.

И двете страни омаловажиха възможността за размразяване на отношенията, въпреки че американските власти предполагат, че може да се осъществи напредък по въпроси, свързани с контрола върху ядрените оръжия. Байдън и Путин говориха повече от 2,5 часа, без да има почивка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
четем , нещо много натуралистично описваш нещата от едно време ... да не си бил участник в такива мероприятия на четири(три) очи ... ?! ... а ?! някаква носталгия извира от постовете ти за вувузeлите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
В епохата на постправдата фактите никому не са интересни. >Правата на един национален предател, агент на ЦРУ, наркоман с разклатено здраве > и пр., и пр., и пр. > По времето на "Работническо дело" нямаше вувузели, само простички cвиpки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още