IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови обиски и арести срещу правозащитници и журналисти в Беларус

Задържани са поне 12 души за разпит след атаки срещу домове и офиси на големите организации за защита на човешките права

17:01 | 15.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Властите в Беларус са извършили нови безпрецедентни арести на 14 юли, според организацията Human Rights Watch (HRW).

В поне 10 града в страната полицията е претърсвала домове и офиси на големите организации за защита на човешките права и техния персонал, като са иззети документи, компютри и други устройства, съобщава онлайн изданието Emerging Europe.

Задържани са поне 12 правозащитници и журналист за разпит. Минимум девет души са още в ареста. Трима от освободените посочват, че служителите на реда са обяснили, че обиските са част от наказателно разследване на нарушения на обществения ред, свързани с масовите протести след миналогодишните президентски избори.

„В продължение на почти една година от изборите и през месеците, които ги предхождаха, беларуските власти са затворили, тормозили и заплашвали стотици журналисти, активисти и критици“, коментира Рейчъл Денбър, заместник-директор за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch.

„Тези арести имат конкретна цел - групите за защита на правата на човека, като откровено отмъщение за тяхната работа, документираща целогодишните репресии. Всички активисти трябва да бъдат освободени незабавно и всички фалшиви обвинения срещу тях да бъдат оттеглени“, казва още тя.

Правозащитните групи и медиите съобщават, че арестите са започнали в ранните сутрешни часове и са продължили през целия ден в Минск, Брест, Полоцк, Орша и други градове в страната.

Правоприлагащите органи специално са се насочили към Viasna, една от най-големите независими правозащитни групи в страната, която документира методически изтезания и политически преследвания от вота през 2020 г. Полицията е нахлула и претърсила офиса на организацията в Минск и е задържала лидера на групата Алес Бяляцки, нейния заместник-председател Валентин Стефанович и още седем от нейните членове - Владимир Лабкович и съпругата му Нина, Сергей Сис, Виктор Сазонау, Алех Мацкевич, Алена Лапционак, Ихар Казмерчак. Последният е бил освободен.

Viasna съобщава, че всички, освен Бяляцки, са задържани за 72 часа. Според HRW не е ясно колко дълго ще бъде задържан Бялятски. Няколко бивши членове на организацията също са задържани, сред които Яухения Бабаева.

Полицията арестува и Сергей Мацкевич, ръководител на друга гражданска група, за 72-часов период, става ясно още от докладите.

Правоприлагащите органи нахлуват в групи, които работят по широк кръг въпроси, свързани с правата на човека, включително образование за човешки права, социални и икономически права, защита на медийните работници, свобода на изразяване онлайн, права на жените и смъртното наказание. Тези групи предлагат и услуги, включително про боно правна защита и законодателен анализ. Сред тях са Беларуският хелзинкски комитет, Беларуската асоциация на журналистите, Human Constant, Lawtrend и други.

Претърсен е и домът на шефа на Съюза на писателите в Беларус Борис Петрович и независим синдикален активист, както и офиси и домове на лица, свързани с опозиционни партии.

На 8 юли властите задържаха четирима висши служители от „Наша нива“, един от най-старите независими вестници в страната. Това са Егор Марцинович, Андрей Скурко, Андрей Динко, всички редактори на високо ниво, и Олга Ракович, главен счетоводител. Всички са задържани във връзка с наказателно разследване за нарушения на обществения ред. Не е ясно за какви конкретни събития се отнася това разследване. Малко след задържането на Марцинович властите му извикали линейка заради травма на главата, която получил по време на задържането.

На 9 юли правоохранителните органи са претърсвали домовете на най-малко петима журналисти в различни медии и офисите на три допълнителни медии в градовете в цялата страна. На 13 юли са извършени още шест обиски на журналисти.

През последните месеци Европейският съюз (ЕС), САЩ и други страни приеха няколко кръга санкции срещу Беларус в отговор на репресиите и широко разпространените нарушения на основните права. Съветът на ООН по правата на човека прие няколко резолюции, осъждащи нарушенията на правата на човека в страната, като назначи експерти, които да ги документират.

„През последните 12 месеца правата на човека са подложени на безмилостни атаки от страна на правителството на Александър Лукашенко“, казва Мери Стъртърс, директор на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия. „Отдавна призоваваме международната общност да отговори на обвиненията за изтезания, полицейско насилие срещу мирни протестиращи и всеобхватната репресия, която смаза всяка възможна група от беларуското общество. Днешната масирана атака срещу жизненоважни организации на гражданското общество показва, че не е направено достатъчно, за да се сложи край на тази криза“, допълва тя.

„Беларуската КГБ се похвали миналата седмица, че провежда операция в цялата страна „за прочистване на радикали“ и днес виждаме как изглежда това. Всички задържани трябва да бъдат освободени незабавно и тази кампания срещу гражданското общество трябва да приключи“, казва още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още