IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша и балтийските страни искат още по-сериозни санкции срещу Русия

Мита и забрана за внос на енергоноситали и спиране на трафика на камиони към Русия и Беларус са сред предложенията

10:59 | 02.04.22 г.
<p>
	Премиерът на Полша Матеуш Моравицки. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Премиерът на Полша Матеуш Моравицки. Снимка: Bloomberg LP

Полша и балтийските страни предлагат нови наказателни мерки срещу руската икономика, тъй като досегашните кръгове от санкции на Европейския съюз (ЕС) се провалиха в заявената им цел за прекратяване на способността на президента на Русия Владимир Путин да води война.

В дните след началото на войната в Украйна председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща да „осакати способността на Путин да финансира своята военна машина“ и да съсипе руската икономика. Засилва се обаче разочарованието, че руският лидер все още държи главата си над водата във финансово отношение, пише Politico.

Европа все още плаща на Русия стотици милиони евро на ден за енергоносители, а обменният курс на рублата се върна до предвоенните нива.

„Някои лидери на ЕС третират санкциите като димна завеса за бездействието си“, писа в Twitter премиерът на Полша Матеуш Моравицки. „Санкциите трябва да донесат мир в Украйна, а не да успокоят гузната съвест на Европа“, допълва той.

Централно- и източноевропейските страни са в противоречие със западноевропейските за това колко тежки да са санкциите. Полша предлага въвеждането на непосилно високо мито за руските горива, а Естония - част от плащанията за руски енергоносители да се задържат в специална ескроу сметка, докато руските сили не се изтеглят от Украйна.

Западноевропейците, за разлика от тях, искат да избегнат подобни драстични стъпки. Европейските лидери миналата седмица се съгласиха само да се съсредоточат върху прилагането на настоящите санкции и затварянето на вратичките в тях.

Според Полша и балтийските страни е погрешно моментът да не се използва за засилване на натиска. Те посочват влошаващата се хуманитарна ситуация в Украйна и исканията на самото украинско правителство. „Русия продължава да бомбардира украински градове и да убива цивилни, затова санкциите трябва да се засилят допълнително“, коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба пред френския му колега тази седмица.

Призивите от Полша и Балтийските страни за пълна забрана на руските енергоносители или поне ембарго на руския петрол се блокират от Германия и други страни, така че сега те се борят за други варианти. „Няма единство, за да продължим напред. Но това не означава, че не можем да продължим напред с други неща“, коментира дипломат, запознат с разговорите.

Тази седмица Моравицки обяви, че Полша ще прекрати целия внос на руски енергоносители до края на годината. Първоначално ще бъде забранен вноса на руски въглища – през април или най-късно през май. Той призовава другите страни от ЕС да направят същото.

Полша призовава и за въвеждането на мита върху руските изкопаеми горива, тъй като Брюксел има изключителни компетенции върху търговската политика на ЕС.

В момента Европейската комисия "оценява" съобщенията на полското правителство, казва говорител на Комисията.

Полша и балтийските държави искат да се спре и трафика на камиони към и от Русия и Беларус и да се въведат ограничения за достъпа на кораби до пристанищата на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още