IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Македония може да се присъедини към НАТО в средата на 2020 г.

Процесът може да се развие бързо, ако споразумението за промяна на името бъде приложено напълно, смята Матю Палмър

19:14 | 04.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ очакват, че Македония ще се присъедини към НАТО в средата на 2020 г., а дотогава споразумението за промяната на името с Гърция трябва да бъде приложено напълно, заяви Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Азия, в интервю за Ройтерс.

Споразумението със Скопие за промяна на името на страната на Република Северна Македония отстрани голямо препятствие пред присъединяването й към НАТО и Европейския съюз.

„Не мисля, че има причина да не вярваме, че Северна Македония може да стане 30-ят член на НАТО след 18 месеца“, заяви Палмър в интервю в босненската столица Сараево. „Това е напълно реалистична целева дата“, допълни той, като изрази задоволството си от постигнатия пробив през юни между Гърция и Македония и го нарече „най-значителното положително развитие“ в усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към ЕС и НАТО.

Палмър отбеляза, че НАТО вече е отправило покана към Македония за присъединяване към Алианса и процесът може да се развие бързо, ако споразумението за промяна на името бъде задействано напълно. То трябва да бъде ратифицирано от парламентите на Македония и Гърция.

Палмър обаче изрази притеснение от „зловредното влияние“ на Русия както в Македония, така и в други страни от Западните Балкани – Босна, Сърбия, Черна гора, Албания и Косово.

Той обвини Русия, че опитва да подкопае правителствата и институциите в усилията си да спре напредъка на региона към интеграция в ЕС и НАТО. Москва опроверга подобни обвинения и на свой ред обвини Запада, че се намесва в Западните Балкани.

„Русия няма право да решава какво може или не може да прави Македония в процеса на асоциирането си към европейските и евро-атлантическите институции“, заяви Палмър, като имаше предвид критиките на Русия към македонското правителство.

„Усилията за подкопаване на изразената воля от македонския народ дестабилизират и вредят на мира и сигурността в региона“, допълни той.

Палмър каза още, че САЩ подкрепят диалога между Сърбия и бившата й провинция Косово, която получи независимост след войната през 1998-1999 г., и искат техните представители да се върнат на масата на преговорите.

„Споразумение между Белград и Прищина би било голяма крачка напред след споразумението за промяна на името на Македония“, заяви Палмър и допълни, че Вашингтон се противопоставят на митата от 100%, наложени миналия месец от Косово върху сръбски и босненски стоки.

Косово съобщи, че ще запази митата, докато Белград го признае за независима държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
Първо трябва да попитат Русия дали са съгласни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още